Ghid protecţie individuală M1

Recomandări  pentru stabilirea condiţiilor tehnice pe care trebuie să le îndeplinească echipamentele individuale noi procurate – elaborare fişe tehnice / specificaţii de aprovizionare

Respectarea regulilor impuse prin legislaţie şi aplicarea recomandărilor şi principiilor de alegere a EIP poate conduce la scăderea cheltuielilor generale ale întreprinderii în mod direct sau, indirect, la creşterea competitivităţii şi chiar a productivităţii.

Astfel, trebuie subliniat faptul că procurarea sau utilizarea de EIP care nu respectă prevederile legislaţiei în vigoare (în principal marcajul CE), neacordarea EIP corespunzător riscurilor de la locul de muncă sau neasigurarea urmăririi întreţinerii, manipulării şi depozitării adecvate a EIP şi a înlocuirii lor la termenele stabilite, precum şi în celelalte situaţii prevăzute de lege, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenzi.

Aplicarea legii elimină riscul unor amenzi cuprinse între 5000 şi 1000 lei.

Studiile au arătat de exemplu că durata de utilizare a unui articol de îmbrăcăminte de lungă folosinţă, de calitate superioară (echivalent claselor 3-4 din standardul EN 14325), poate conduce la o durată de utilizare de 2-3 ori mai mare, la un raport al preţului unitar de maxim 1,5:1.

Durata mai mare de utilizare elimină necesitatea înlocuirii EIP deteriorare prematur, cu reducerea costurilor anuale.  

Dacă EIP este corespunzător riscurilor, are un aspect estetic şi este comod în utilizare, lucrătorii au sentimentul că sunt în siguranţă, ceea ce conduce în practică la creşterea productivităţii. 

Alegerea culorii îmbrăcămintei de protecţie în culorile ce influenţează favorabil psihicul uman (verde, galben, bleu etc.) contribuie semnificativ la creşterea sentimentului de siguranţă al angajatului respectiv, ceea ce este iarăşi un factor de stimulare a capacităţii de lucru, deoarece un muncitor care se ştie în siguranţă are alt randament decât unul care se teme şi tot timpul se aşteaptă să se întâmple o catastrofă.

Reglementarea utilizării unei anumite culori sau a acesteia în combinaţie cu alte??? cu o culoare aleasă pentru reprezentativitatea unei firme contribuie semnificativ la creşterea disciplinei în cadrul firmei.

O culoare distinctivă la echipamentele de protecţie şi în special la îmbrăcămintea de protecţie care prezintă diverse elemente (gulere, plătci, fente etc.) din altă culoare, de exemplu bleu pentru personalul de conducere, verde pentru personalul de întreţinere etc., contribuie la evitarea actelor de indisciplină privind circulaţia personalului în timpul muncii în zone interzise, evitarea părăsirii locului de muncă pentru a face alte activităţi, evitarea executării de lucrări pentru care nu are calificarea necesară etc., deci în ultimă instanţă la o mai bună organizare a muncii şi la creşterea productivităţii.

Stabilirea unor condiţii privind produsele care trebuie aprovizionate asigură evitarea sancţiunilor aplicabile de organele de inspecţie dacă acestea nu îndeplinesc condiţiile legale pentru a fi permisă utilizarea, precum şi evitarea subiectivismului şi a erorilor care ar putea interveni atunci când, determinarea măsurii în care produsul ofertat este adecvat cerinţelor, revine unor persoane fără competenţă în domeniu şi uşurează procesul ulterior de evaluare a satisfacţiei utilizatorilor/lucrătorilor şi de identificare a posibilităţilor de îmbunătăţire.
Pe de altă parte, stabilirea unor condiţii pentru produsele procurate reprezintă cerinţe atât ale sistemului de management al calităţii, cât şi ale sistemului de management de sănătate şi securitate în muncă. 

Pentru a evita cheltuielile inutile, pe produse respinse de lucrători sau de un nivel calitativ inferior celui dorit sau pe sancţiuni se recomandă aplicarea bunelor practici descrise în continuare.

1. Elaboraţi o procedură scrisă care să se refere la stabilirea necesarului şi procurarea echipamentelor individuale. 

2. Identificaţi documentele legale şi tehnice (standardele) pe care trebuie să le respecte produsele; întocmiţi liste de reglementări legale şi liste de standarde aplicabile; actualizaţi periodic, cel puţin o dată pe an, aceste liste.

3.  Identificaţi condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească principalele tipuri de echipamente individuale necesare în firmă: marcare, conformitate cu anumită reglementare legală, certificări, documente însoţitoare obligatorii, luând ca model tabelul de mai jos.

Nr. crt.

Grup de produse

Reglementare tehnică

Condiţii minime de  marcare pe produs

Certificare

Documente însoţitoare

Alte cerinţe

1.

Uniforme

-

- producător
– model
– compoziţie material de execuţie
– pictograme de întreţinere

nu

Certificat de calitate
Declaraţie de conformitate

Conform fişei tehnice/ specificaţii de provizionare

2.

Echipamente individuale de concepţie simplă (împotriva intemperiilor, mănuşi de uz general, veste împotriva frigului, încălţăminte uşoară)

89/686/CEE
(HG 115/2004)

- producător
– model
– compoziţie material de execuţie
– pictograme de întreţinere
– marcaj CE

nu

Copie Declaraţie EC de conformitate
– Fişă de informaţii furnizată de producător, în limba română

Idem

3.

Echipamente individuale de categoria II (ochelari de protecţie, mănuşi anticalorice, încălţăminte de securitate sau antiderapantă)

89/686/CEE
(HG 115/2004)

- producător
– model
– compoziţie material de execuţie
– pictograme de întreţinere
-pictograme de protecţie (pentru mănuşi, îmbrăcăminte)
– marcaj CE
– standard respectat şi anul de aplicare + simboluri de marcare (*)

da

Copie Declaraţie EC de conformitate
– Fişă de informaţii furnizată de producător, în limba română

Idem

4.

Echipamente individuale de categoria III- de concepţie complexă (măşti de protecţie împotriva aerosolilor şi gazelor)

89/686/CEE
(HG 115/2004)

- producător
– model
– compoziţie material de execuţie
– pictograme de întreţinere
-pictograme de protecţie (pentru mănuşi, îmbrăcăminte)
– marcaj CE + număr organism notificat
– standard respectat şi anul de aplicare + simboluri de marcare(*)

da

Copie Declaraţie EC de conformitate
– Fişă de informaţii furnizată de producător, în limba română (în cel mai mic ambalaj)

Idem

Notă – Indicarea standardului şi a simbolurilor de marcare conform standardului este opţională

4. Identificaţi condiţiile specifice pe care trebuie să le îndeplinească fiecare tip de EIP şi elaboraţi fişe tehnice/specificaţii de aprovizionare pentru fiecare tip de produs.

La elaborarea fiecărei fişe, ar trebui să se respecte următoarele reguli: 

  • identificaţi cât mai clar echipamentele individuale pe care doriţi să le procuraţi, definindu-le prin denumiri care să descrie sortimentul (semi-mască, halat, şorţ), funcţia (echipament de lucru/uniformă, de protecţie sau de salvare) şi tipul de protecţie ce trebuie asigurată (împotriva stropirii, a căldurii de contact etc.);
  • indicaţi, unde este cazul, necesitatea conformării cu reglementarea tehnică şi condiţiile referitoare la certificare şi documente însoţitoare pentru fiecare produs sau pentru lot;
  • indicaţi, dacă este cazul, ce dovezi trebuie să prezinte furnizorul, anterior contractării, referitor la calitatea produsului, de exemplu o fişă tehnică de prezentare, copii după certificate obţinute, rapoarte de încercări;
  • introduceţi condiţii constructive referitoare la model, compoziţia materialelor de execuţie, culori, marcaje specifice firmei, unde este cazul, dar în măsură cât mai mică posibil pentru a permite flexibilitatea ofertei;
  • indicaţi caracteristicile principale de protecţie şi de rezistenţă mecanică generală pe care trebuie să le aibă produsul, fie detailat (de exemplu ca n tabelul de mai jos), fie ca valoare limită admisibilă, fie sub forma conformităţii cu un standard şi cu un anumit nivel de performanţă sau cu un anumit simbol.

 Exemplu a) tabel de caracteristici pentru mănuşi electroizolante

Nr.
crt.

Caracteristica 

Condiţii minime 

1

Fabricaţie, natura materialului 

 - Mănuşile trebuie să fie cu 5 degete şi realizate din elastomeri. Ele pot avea sau nu suport textil. Pot prezenta căptuşeală exterioară sau protecţie contra uzurii mecanice. În cazul uzării căptuşelii exterioare din straturi de culori diferite, trebuie să apară culoarea stratului următor.
– Forma poate fi ergonomică, uşor curbată.
– Pot fi fabricate cu sau fără margine rulată/bordură.

2

Dimensiuni

- Lungime:   360 mm
– Să existe  gama de mărimi 9,10,11
– Grosimea maximă, pe suprafaţă netedă, fără nervuri: maxim 1,50  mm

3

Aspect, finisaje

- Suprafaţa mănuşilor trebuie să aibă finisare netedă sau cu relief antiderapant.
– Zona activă să nu conţină iregularităţi care distrug uniformitatea şi planeitatea suprafeţei (găuri, fisuri, umflături, tăieturi, materiale străine incorporate).

4

Rezistenţă mecanică

- Rezistenţa medie la rupere să nu fie sub 20 MPa.   
– Alungirea medie la rupere să nu fie sub 600%.
– Rezistenţa mecanică la perforare să fie peste 30 N/mm.
– Alungirea remanentă să nu fie peste 7%.  

5

Caracteristici dielectrice -iniţial

Mănuşile noi trebuie să reziste la probele dielectrice, la temperatura normală (23±20C), după condiţionare în apă şi expunere la o tensiune determinată, funcţie de clasa definită de producător, astfel:
– tensiune de încercare (50 Hz, 3 min): 5 kV;
– curent de scurgere: maxim 14 mA;
– tensiune de ţinere: 10 kV.

6.

Marcare

- producător;
– model;
– compoziţie material de execuţie;
– pictograme de întreţinere;
– pictograme de protecţie (pentru mănuşi, îmbrăcăminte);
– marcaj CE + număr organism notificat;
– pictogramă risc electric + tensiune d eîncercare;
– standard respectat şi anul de aplicare + clasă (opţional).

Exemplu b) Mănuşile electroizolante trebuie să fie cu 5 degete din elastomer, conform SR EN 60903, clasa 0 .

  • indicaţi condiţiile generale şi/sau specifice de marcare.

5. Codificaţi fişele, urmărind ca acelaşi sortiment să aibă acelaşi cod cod principal.
 
6. Intocmiţi o listă a fişelor tehnice/specificaţiilor de aprovizionare.

7. Revizuiţi fişele după fiecare reevaluare a riscurilor de la locul de muncă ce are ca urmare modificarea caracteristicilor pe care ar trebui să le aibă produsul.