Riscuri ergonomice şi afecţiuni musculoscheletice în sectorul HORECA

Legislaţie  referitoare la  prevenirea riscurilor profesionale de afecţiuni musculoscheletice (AMS)

Cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă pentru riscuri profesionale legate de AMS sunt stabilite pe plan naţional prin următoarele HG-uri aplicabile sectorului HORECA:

Nr. crt.

HG-urile naţionale care transpun directivele europene privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă

Directiva transpusă

Monitorul Oficial

1.

Hotărârea Guvernului nr. 1091/2006 privind cerinţele de securitate şi sănătate pentru locul de muncă

89/654/CEE

739/30.08.2006

2.

Hotărârea Guvernului nr. 1146/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă

89/655/CEE; 95/63/CE;
2001/45/CE

815/03.10.2006

3.

Hotărârea Guvernului nr. 1051/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru manipularea manuală a maselor care prezintă riscuri pentru lucrători, în special de afecţiuni dorsolombare

90/269/CEE

713/21.08.2006

4.

Hotărârea Guvernului nr. 1028/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare

90/270/CEE

710/18.08.2006

5.

Hotărârea Guvernului nr. 1048/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor individuale de protecţie la locul de muncă

89/656/CEE

722/23.08.2006

9.

Hotărârea Guvernului nr. 1876/2005 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate referitoare la expunerea lucrătorilor la riscurile generate de vibraţii

2002/44/CE

81/30.01.2006

14.

Hotărârea Guvernului nr. 600/13.06.2007 privind protecţia tinerilor la locul de muncă

94/33/EC

 

15.

Prevederi privind timpul de lucru. Codul Muncii

93/104/CE

23.11.1993

16

Standarde ergonomice seria “Securitatea maşinilor – Performanţa fizică umană” (SR EN 1005 părţile 1-5).

EN 1005 :1-5

 

Mai multe informații se pot obține din următoarele surse disponibile:

  • „Sprains and strains in the young workers in the Restaurant and catering industry” (Luxaţiile şi întinderile musculare care afectează lucrătorii tineri în industria restaurantelor şi de catering), disponibil la: http://www.osha.gov/SLTC/youth/restaurant/index.html;
  • Informaţiile privind controlul şi prevenirea AMS pot fi găsite în cadrul mai multor titluri referitoare la activităţi; de exemplu, „servirea”, „curăţarea” şi „luxaţii şi întinderi”;
  • Date informative privind diferitele tipuri de activităţi oferă sfaturi referitoare la modul de prevenire a vătămărilor în timpul lucrului în restaurantele fast-food, pentru persoanele responsabile de curăţenie, angajaţii magazinelor alimentare, lucrul în birouri sau cinematografe: http://www.uwworksafe.com/worksafe/teens/teenFactSheets.php;
  • „How I beat RSI” (Cum am învins afecţiunile cauzate de activităţile repetitive) disponibil la: http://www.howibeatrsi.com/; Acest site web prezintă modul în care un tânăr lucrător a reuşit să combată afecţiunea musculoscheletică de care suferea.
  • Comisia privind Sănătatea şi Securitatea din Regatul Unit oferă îndrumări pentru lucrători cu privire la durerile de spate şi informaţii referitoare la evaluarea riscurilor pentru diverse sarcini sau activităţi de lucru: http://www.hse.gov.uk/msd/;
  • „Safety tip sheets — preventing injuries from ergonomic hazards” (Fişe de recomandări de securitate – prevenirea vătămărilor provocate de pericolele de natură ergonomică) ale Comisiei privind sănătatea şi securitatea lucrătorilor şi compensarea acestora sunt disponibile la: http://www.dir.ca.gov/CHSWC/SBMRMaterials.htm;

 Alte surse de informare disponibile: