Arhivă articole media despre proiect

Seminarii gratuite despre securitatea si sanatatea in munca

Peste 600 de angajati, intreprinzatori si manageri din sectorul HORECA au luat parte la cele cinci seminarii despre securitate si sanatate in munca, desfasurate in regiunile Vest, Muntenia-Sud, Bucuresti-Ilfov, Centru si Sud-Vest.

Lunar, incepand din luna septembrie 2011, in cadrul proiectului „Securitatea si sanatatea in munca, o premisa pentru competitivitate”, pe parcursul a 2 zile, experti romani si internationali au prezentat participantilor exemple de bune practici in managementul riscurilor profesionale si legat de organizarea flexibila a muncii in hoteluri, restaurante si firme de catering ale unor companii din tara si din Europa. In acest context, in cadrul activitatilor de grup organizate s-au purtat discutii referitoare la cresterea competitivitatii companiilor din acest sector prin prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, gestionarea eficienta a managementului factorilor de risc, modalitati de realizare a flexisecuritatii sau de prevenire a accidentelor de munca si a bolilor profesionale. Nu au lipsit exemple de bune practici in domeniu si sesiunile de lucru prin intermediul carora participantii au adresat intrebari si au obtinut informatii utile companiilor pentru care lucreaza.

Gestionarea riscurilor, costurile implicate de aparitia acestora sau flexisecuritatea in sectorul HORECA sunt numai cateva dintre cele mai apreciate si discutate subiecte din cadrul seminariilor. Expertii romani au atras atentia asupra faptului ca si Romania, ca stat membru al UE, trebuie sa participe la reducerea cu 25% a numarului accidentelor de munca in toata Europa, pana la sfarsitul acestui an.

In ciuda faptului ca industria hotelurilor, restaurantelor si catering-ului reprezinta o sursa tot mai importanta de locuri de munca in multe din statele membre UE, conditiile de lucru sunt dificile, cu program prelungit si sarcini solicitante din punct de vedere fizic. In acest context, efectele negative ale incidentei riscurilor si a accidentelor de munca din acest sector economic asupra performantelor intreprinderii, se reflecta direct in cresterea cheltuielilor, pierderea clientilor si scaderea calitatii lucrarilor si serviciilor.

In acest sens, s-a subliniat faptul ca punctul de plecare in optimizarea activitatii de prevenire a accidentelor de munca si a imbolnavirilor profesionale la locurile de munca il constituie evaluarea riscurilor. Indiferent ca este vorba de un loc de munca sau o intreprindere, o asemenea analiza permite ierarhizarea riscurilor in functie de dimensiunea lor si alocarea eficienta a resurselor pentru masurile prioritare. Documentele prezentate contin fise de riscuri si fise de masuri de prevenire, rezultate in urma evaluarii, ceea ce constituie un suport pentru instruirea lucratorilor la locul de munca.

Un alt subiect fierbinte aflat pe agenda discutiilor a fost legat de noile prevederi determinate de revizuirea Codului Muncii, in anul 2011. Noile prevederi asigura conditiile legate de flexibilizarea relatiilor de munca ca necesitate a imbunatatirii gradului scazut de protectie a ocuparii, fapt care incurajeaza interesul companiilor pentru pregatirea profesionala, invatare continua, perfectionare, mobilitatea teritoriala si profesionala a lucratorilor.

Ultimele trei seminarii de informare regionala din cadrul acestui proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, “Investeste in oameni!”, proiect strategic cu abordare bi-sectoriala, in domeniul securitatii si sanatatii in munca se vor desfasura in perioada urmatoare. Evenimentele vor avea loc la Iasi (27 – 28 martie 2012), Cluj (18-19 aprilie 2012) si Constanta (5-6 iunie 2012).

Sursa:

Link la articol

 

Primul Seminar Regional de Informare pentru managerii si antreprenorii din sectorul Horeca

Mai mult de 150 de manageri, antreprenori si angajati din sectorul HORECA au participat in perioada 27-28 octombrie 2011, la Sinaia, la primul Seminar Regional de Informare din cadrul Proiectului „Securitatea si sanatatea in munca, o premisa pentru competitivitate”, adresat Regiunii Muntenia-Sud.

Timp de 2 zile, expertii romani si internationali au prezentat participantilor exemple de bune practici in managementul riscurilor si organizarea flexibila a muncii in hoteluri, restaurante si firme de catering ale unor companii din tara si din Europa.

In acest context s-au purtat discutii referitoare la cresterea competitivitatii prin prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, managementul factorilor de risc, modalitati de realizare a flexisecuritatii sau prevenirea accidentelor de munca si profesionale. Nu au lipsit bunele practici in domeniu si sesiunile de lucru in grupuri prin intermediul carora participantii au adresat intrebari si au aflat informatii utile companiilor pentru care lucreaza.

Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Protectia Muncii „Alexandru Darabont” Bucuresti (INCDPM), in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), a organizat acest prim seminar din seria celor opt Seminarii Regionale de Informare organizate in cele 8 regiuni ale Romaniei, reusind sa atraga atentia asupra celor mai importante aspecte privind modul de aplicare a legislatiei securitatii si sanatatii in munca.

Participantii interesati pot solicita informatii despre urmatoarele seminarii, prin email la adresa horeca @ protectiamuncii.ro dupa cum urmeaza :

Bucuresti Noiembrie 2011 – Seminar HORECA Bucuresti (Bucuresti-Ilfov);

Timisoara Decembrie 2011 – Seminar HORECA Regiunea Vest: judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis;

Brasov Ianuarie 2012 – Seminar Horeca Regiunea Centru: judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu;

Craiova Februarie 2012 – Seminar HORECA Regiunea Sud-Vest: judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea;

Iasi Martie 2012 – Seminar HORECA Regiunea Nord-Est: judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui;

Cluj Aprilie 2012 – Seminar HORECA Regiunea Nord-Vest: judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare, Salaj;

Constanta Iunie 2012 – Seminar HORECA Regiunea Sud-Est: judetele Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea.

Proiectul national strategic „Securitatea si sanatatea in munca, o premisa pentru competitivitate” este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investeste in oameni!

Prin implementarea acestuia se promoveaza o mai buna vizibilitate a problematicii securitatii si sanatatii in munca in mediul de afaceri din Romania, a organizarii flexibile ca premisa a cresterii competitivitatii si adaptabilitatii companiilor romanesti la cerintele pietei.

Sursa:

Link la articol

 

Specialiştii din Ospitalitate, invitaţi la un nou seminar despre Securitate

17 Februarie 2012

Managerii, întreprinzătorii şi angajaţii din sectorul HoReCa din regiunea Sud-Vest (judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea) sunt invitaţi în perioada 28-29 februarie la Craiova, pentru a participa la cel de-al cincilea Seminar Regional de Informare din cadrul proiectului „Securitatea şi sănătatea în muncă, o premisă pentru competitivitate”.

Seminarul de la Craiova face parte din seria celor opt Seminarii Regionale de Informare organizate în toată ţara şi se adresează profesioniştilor din sectorul HoReCa cărora experţii români şi internaţionali le vor prezenta informaţii la zi despre modul de aplicare a legislaţiei securităţii şi sănătăţii în muncă, exemple de bune practici ale unor companii din ţară şi din Europa în managementul riscurilor şi organizarea flexibilă a muncii în hoteluri, restaurante şi firme de catering. În acest context se vor prezenta şi se vor purta discuţii referitoare la creşterea competitivităţii prin prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale.

La acest seminar nu se percepe taxă de participare, numărul de locuri în sală fiind limitat la 150. Organizatorii asigură transportul participanţilor, cazarea pentru două nopţi (începând cu seara anterioară evenimentului), masa pentru cele două zile ale seminarului şi serviciile de traducere silmultană pe durata derulării evenimentului.

Acest seminar va avea loc în perioada 28-29 februarie, la Craiova, în sala de conferinţe a hotelului Jiul, începând cu ora 8.30.

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investeşte în oameni! şi este implementat de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecţia Muncii „Alexandru Darabont” Bucureşti (INCDPM) , în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Sursa:

Link la articol

 

Primul Seminar Regional de Informare pentru managerii si antreprenorii din sectorul Horeca

Mai mult de 150 de manageri, antreprenori si angajati din sectorul HORECA au participat in perioada 27-28 octombrie 2011, la Sinaia, la primul Seminar Regional de Informare din cadrul Proiectului „Securitatea si sanatatea in munca, o premisa pentru competitivitate”, adresat Regiunii Muntenia-Sud.

Timp de 2 zile, expertii romani si internationali au prezentat participantilor exemple de bune practici in managementul riscurilor si organizarea flexibila a muncii in hoteluri, restaurante si firme de catering ale unor companii din tara si din Europa.

In acest context s-au purtat discutii referitoare la cresterea competitivitatii prin prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, managementul factorilor de risc, modalitati de realizare a flexisecuritatii sau prevenirea accidentelor de munca si profesionale. Nu au lipsit bunele practici in domeniu si sesiunile de lucru in grupuri prin intermediul carora participantii au adresat intrebari si au aflat informatii utile companiilor pentru care lucreaza.

Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Protectia Muncii „Alexandru Darabont” Bucuresti (INCDPM), in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), a organizat acest prim seminar din seria celor opt Seminarii Regionale de Informare organizate in cele 8 regiuni ale Romaniei, reusind sa atraga atentia asupra celor mai importante aspecte privind modul de aplicare a legislatiei securitatii si sanatatii in munca.

Participantii interesati pot solicita informatii despre urmatoarele seminarii, prin email la adresa horeca @ protectiamuncii.ro dupa cum urmeaza :

Bucuresti Noiembrie 2011 – Seminar HORECA Bucuresti (Bucuresti-Ilfov);

Timisoara Decembrie 2011 – Seminar HORECA Regiunea Vest: judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis;

Brasov Ianuarie 2012 – Seminar Horeca Regiunea Centru: judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu;

Craiova Februarie 2012 – Seminar HORECA Regiunea Sud-Vest: judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea;

Iasi Martie 2012 – Seminar HORECA Regiunea Nord-Est: judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui;

Cluj Aprilie 2012 – Seminar HORECA Regiunea Nord-Vest: judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare, Salaj;

Constanta Iunie 2012 – Seminar HORECA Regiunea Sud-Est: judetele Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea.

Proiectul national strategic „Securitatea si sanatatea in munca, o premisa pentru competitivitate” este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investeste in oameni!

Prin implementarea acestuia se promoveaza o mai buna vizibilitate a problematicii securitatii si sanatatii in munca in mediul de afaceri din Romania, a organizarii flexibile ca premisa a cresterii competitivitatii si adaptabilitatii companiilor romanesti la cerintele pietei.

Sursa:

Link la articol

 

Angajatii din Ospitalitate, invitati la un nou seminar despre securitate!

150 de manageri, antreprenori şi angajaţi din industria ospitalităţii din România sunt invitaţi în perioada 8-9 decembrie 2011, la Timişoara, la al treilea seminar gratuit pe tema Securitate şi Sănătate în muncă, organizat în cadrul proiectului Securitatea şi sănătatea în muncă – o premisă pentru competitivitate.

Participarea la eveniment nu presupune nicio taxă. Mai mult decât atât, organizatorii asigură transportul participanţilor, cazarea pentru două nopţi , masa pentru cele două zile ale seminarului şi serviciile de traducere simultană pe durata derulării seminarului.

Evenimentul se adresează managerilor, antreprenorilor şi angajaţilor din sectorul HORECA cărora experţii români şi internaţionali le vor prezenta informaţii la zi despre modul de aplicare a legislaţiei securităţii şi sănătăţii în muncă, exemple de bune practici ale unor companii din ţară şi din Europa în managementul riscurilor şi organizarea flexibilă seminar2a muncii în hoteluri, restaurante şi firme de catering.

Sursa:

Link la articol

 

Finanţare europeană de peste 15 milioane lei pentru securitatea şi sănătatea în muncă

Bucureşti, 27 oct /Agerpres/ – Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial ‘Dezvoltarea Resurselor Umane’ (POSDRU), cofinanţează cu peste 15 milioane lei proiectul ‘Securitatea şi sănătatea în muncă, o premisă pentru competitivitate’ al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Muncii ‘Alexandru Darabont’(INCDPM).

‘Valoarea totală a proiectului este de circa 15,83 milioane lei, Institutul contribuind cu 316.617 lei, iar valoarea nerambursabilă, asigurată de fondurile structurale europene în cadrul POSDRU, este de 15,514 milioane de lei’, a declarat, pentru AGERPRES, Anca Antonov, coordonator al proiectului.

Aceasta a subliniat că este vorba despre un proiect strategic, cu abordare bisectorială, regională şi naţională, care urmăreşte să crească nivelul de conştientizare a riscurilor profesionale prin elaborarea şi diseminarea unor materiale informative care să faciliteze implementarea legislaţiei la locul de muncă.

Totodată, într-o suită de seminarii care vor fi derulate în toate cele opt regiuni de dezvoltare, vor fi prezentate, prin intermediul unor cazuri concrete, bunele practici în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

După cum a arătat directorul general al INCDPM, Ionel Iorga, grupul-ţintă este format din lucrători, manageri, reprezentanţi ai patronatelor şi sindicatelor din HORECA (hoteluri, restaurante, catering) şi construcţii. În total, peste 40.000 de persoane.

‘HORECA şi construcţiile sunt sectoare dinamice în care atât riscurile, cât şi accidentele de muncă sunt în creştere, potrivit statisticilor naţionale şi europene’, a precizat directorul general al INCDPM.

Unul dintre obiectivele proiectului se referă la creşterea gradului de cunoaştere a modelelor organizaţionale care permit companiilor să coreleze propriile cerinţe de competitivitate cu reglementările din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Practic, se urmăreşte creşterea competitivităţii în condiţiile scăderii accidentelor de muncă.

Durata proiectului este de 36 luni, iar partener este Camera de Comerţ şi Industrie a României. Toate materialele informative produse în cadrul proiectului (ghiduri, manuale, fişe) vor fi distribuite în cadrul seminariilor, vor fi trimise prin poştă sau vor putea fi descărcate în format electronic de pe un website anume creat.

Până în prezent, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Muncii ‘Alexandru Darabont’ din Bucureşti a depus cinci proiecte pentru finanţare din fondurile structurale europene, trei în calitate de solicitant şi alte două, ca partener.

“Pe lângă proiectul din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă al INCDPM, lansat miercuri, la Organismul Intermediar Regional POSDRU Bucureşti – Ilfov, în calitate de ordonator de credite, sunt în faza de implementare un număr de 130 proiecte în valoare totală de 894.668.027 lei, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Zicu Muşat. AGERPRES


Finanţare europeană de peste 15 milioane lei pentru securitatea şi sănătatea în muncă

28 Octombrie 2010

Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial ‘Dezvoltarea Resurselor Umane’ (POSDRU), cofinanţează cu peste 15 milioane lei proiectul ‘Securitatea şi sănătatea în muncă, o premisă pentru competitivitate’ al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Muncii ‘Alexandru Darabont’(INCDPM).

‘Valoarea totală a proiectului este de circa 15,83 milioane lei, Institutul contribuind cu 316.617 lei, iar valoarea nerambursabilă, asigurată de fondurile structurale europene în cadrul POSDRU, este de 15,514 milioane de lei’, a declarat, pentru AGERPRES, Anca Antonov, coordonator al proiectului.

Aceasta a subliniat că este vorba despre un proiect strategic, cu abordare bisectorială, regională şi naţională, care urmăreşte să crească nivelul de conştientizare a riscurilor profesionale prin elaborarea şi diseminarea unor materiale informative care să faciliteze implementarea legislaţiei la locul de muncă.

Totodată, într-o suită de seminarii care vor fi derulate în toate cele opt regiuni de dezvoltare, vor fi prezentate, prin intermediul unor cazuri concrete, bunele practici în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

După cum a arătat directorul general al INCDPM, Ionel Iorga, grupul-ţintă este format din lucrători, manageri, reprezentanţi ai patronatelor şi sindicatelor din HORECA (hoteluri, restaurante, catering) şi construcţii. În total, peste 40.000 de persoane.

‘HORECA şi construcţiile sunt sectoare dinamice în care atât riscurile, cât şi accidentele de muncă sunt în creştere, potrivit statisticilor naţionale şi europene’, a precizat directorul general al INCDPM.

Unul dintre obiectivele proiectului se referă la creşterea gradului de cunoaştere a modelelor organizaţionale care permit companiilor să coreleze propriile cerinţe de competitivitate cu reglementările din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Practic, se urmăreşte creşterea competitivităţii în condiţiile scăderii accidentelor de muncă.

Durata proiectului este de 36 luni, iar partener este Camera de Comerţ şi Industrie a României. Toate materialele informative produse în cadrul proiectului (ghiduri, manuale, fişe) vor fi distribuite în cadrul seminariilor, vor fi trimise prin poştă sau vor putea fi descărcate în format electronic de pe un website anume creat.

Până în prezent, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Muncii ‘Alexandru Darabont’ din Bucureşti a depus cinci proiecte pentru finanţare din fondurile structurale europene, trei în calitate de solicitant şi alte două, ca partener.

‘Pe lângă proiectul din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă al INCDPM, lansat miercuri, la Organismul Intermediar Regional POSDRU Bucureşti – Ilfov, în calitate de ordonator de credite, sunt în faza de implementare un număr de 130 proiecte în valoare totală de 894.668.027 lei, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Zicu Muşat.

Sursa:

Link la articol

 

Finanţare europeană pentru sănătate

29 octombrie 2010

Proiectul “Securitatea si sanatatea in munca, o premisa pentru competitivitate” al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Muncii “Alexandru Darabont”(INCDPM) a primit o finantare europeana de 15 milioane de lei, informeaza Agerpres.

“Valoarea totala a proiectului este de circa 15,83 milioane lei, Institutul contribuind cu 316.617 lei, iar valoarea nerambursabila, asigurata de fondurile structurale europene in cadrul POSDRU, este de 15,514 milioane de lei”, a declarat Anca Antonov, coordonator al proiectului.

In cadrul proiectului, derulat pe o perioada de 36 de luni, vor avea loc seminarii in toate cele opt regiuni de dezvoltare, vor fi prezentate, prin intermediul unor cazuri concrete, bunele practici in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

“Pe langa proiectul din domeniul securitatii si sanatatii in munca al INCDPM, lansat miercuri, la Organismul Intermediar Regional POSDRU Bucuresti – Ilfov, in calitate de ordonator de credite, sunt in faza de implementare un numar de 130 proiecte in valoare totala de 894.668.027 lei”, a precizat directorul Zicu Musat.

Sursa:

Link la articol

 

Finanţare europeană pentru sănătate

29 Octombrie 2010

Proiectul “Securitatea si sanatatea in munca, o premisa pentru competitivitate” al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Muncii “Alexandru Darabont”(INCDPM) a primit o finantare europeana de 15 milioane de lei, informeaza Agerpres.

“Valoarea totala a proiectului este de circa 15,83 milioane lei, Institutul contribuind cu 316.617 lei, iar valoarea nerambursabila, asigurata de fondurile structurale europene in cadrul POSDRU, este de 15,514 milioane de lei”, a declarat Anca Antonov, coordonator al proiectului.

In cadrul proiectului, derulat pe o perioada de 36 de luni, vor avea loc seminarii in toate cele opt regiuni de dezvoltare, vor fi prezentate, prin intermediul unor cazuri concrete, bunele practici in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

“Pe langa proiectul din domeniul securitatii si sanatatii in munca al INCDPM, lansat miercuri, la Organismul Intermediar Regional POSDRU Bucuresti – Ilfov, in calitate de ordonator de credite, sunt in faza de implementare un numar de 130 proiecte in valoare totala de 894.668.027 lei”, a precizat directorul Zicu Musat.

Sursa:

Link la articol

 

Peste 70 accidente mortale au fost înregistrate în construcţii şi HORECA, anul trecut

01 noiembrie 2010

Peste 70 accidente mortale au fost înregistrate, în cursul anului trecut, numai în sectoarele de construcţii şi hoteluri, restaurante, catering (HORECA), au declarat, luni, reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Muncii ‘Alexandru Darabont’ (INCDPM).

‘În sectorul de hoteluri, restaurante şi catering, unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei, au fost înregistrate anul trecut patru accidente mortale, în timp ce în construcţii, din 643 accidente de muncă, 67 au fost mortale’, a declarat, luni, pentru AGERPRES, dr. ing. Anca Antonov, coordonator al proiectului ‘Securitatea şi sănătatea în muncă, o premisă pentru competitivitate’, cofinanţat din fonduri structurale europene.
Potrivit reprezentantei INCDPM, din totalul de 42 de accidente din HORECA, 38 au fost cu incapacitate temporară de muncă, rata accidentelor fiind de 0,4 la sută.

În construcţii, din cele 643 de accidente de muncă, 67 au fost mortale, 576 cu incapacitate temporară de muncă, iar patru au fost accidente colective, rezultând o rată de 1,78 la sută.

Potrivit datelor Eurostat, activitatea din domeniul construcţiilor este caracterizată prin nivel de risc înalt, în condiţiile în care, pe ansamblul Uniunii Europene, circa 13 din 100.000 de lucrători ai acestui sector sunt victime ale accidentelor mortale, faţă de 5 la 100.000 cât este media pentru toate celelalte sectoare de activitate.
În România, în sectorul HORECA lucrează 134.000 persoane: 4.000 – în sectorul de stat, iar 130.000 – în sectorul privat. Numărul femeilor este puţin mai mare decât al bărbaţilor angajaţi în sectorul hoteluri, restaurante şi catering, respectiv, 75.000 sunt femei.

În construcţii, lucrează mai mult de o jumătate de milion de persoane, respectiv 513.000 din care 73.000 sunt femei, 41.000 în companii de stat şi 472.000 în firme particulare.

Conform Strategiei comunitare privind securitatea şi sănătatea în muncă pentru perioada 2007-2012, obiectivul principal la nivelul UE este reducerea cu 25 la sută a accidentelor de muncă, până în anul 2012.

Săptămâna trecută, a fost lansat proiectul ‘Securitatea şi sănătatea în muncă, o premisă pentru competitivitate’ al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Muncii ‘Alexandru Darabont’, cofinanţat cu 15,514 milioane lei de Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial ‘Dezvoltarea Resurselor Umane’ (POSDRU).

Proiectul de adresează cu precădere întreprinderilor mici şi mijlocii care, în lipsa unei expertize în domeniul siguranţei şi sănătăţii în muncă se confruntă cu un număr ridicat de accidente care impun cheltuieli suplimentare: absenteism (zile-muncă), costuri juridice, amenzi, despăgubiri, mărirea primelor de asigurări. Scăderea performanţelor companiei se reflectă în creşterea costurilor şi în diminuarea competitivităţii acesteia pe piaţa naţională şi europeană.

Până în prezent, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Muncii ‘Alexandru Darabont’ din Bucureşti a depus cinci proiecte pentru finanţare din fondurile structurale europene, trei în calitate de solicitant şi alte două, ca partener.

Sursa:

Link la articol

 

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investeşte în oameni!

10 Noiembrie 2010

FONDUL SOCIAL EUROPEAN

Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013

Axa prioritară nr. 3 “Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a intreprinderilor”

Domeniul major de interventie “Formare şi sprijin pentru întreprinderi şi angajaţi pentru promovarea adaptabilităţii”

Titlul proiectului: “Securitatea in munca, o premisa pentru competitivitate”

Contract nr.: POSDRU/81/3.2/S/55075

“Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013″ – “Investeşte în oameni!”

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Muncii “Alexandru Darabont” Bucureşti, în calitate de solicitant, şi Camera de Comert si Industrie a României, în calitate de partener, în cadrul proiectului POSDRU/81/3.2/S/55075“Securitatea in munca, o premisa pentru competitivitate”, demarat începând cu data de 02 august 2010, perioadă de implementare de 36 luni, cu o valoare totală de de 15.830.863 lei, din care finantarea nerambursabila este in suma de15.514.246 lei, anunţă:

Conferinţa de lansare oficială pe data de 27 octombrie 2010 a proiectului “Securitatea in munca, o premisa pentru competitivitate”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, “Investeste in oameni!”.

Proiectul “SECURITATEA ŞI SĂNĂTATEA ÎN MUNCĂ, O PREMISĂ PENTRU COMPETITIVITATE“, cofinanţat din Fondurile Structurale Europene în cadrul Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane, este un proiect strategic cu abordare bi-sectorială, regională şi naţională în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi urmăreşte să crească nivelul de conştientizare a riscurilor profesionale şi de prevenire a acestora, prin punerea la dispoziţia managerilor, responsabililor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM), coordonatorilor de SSM, reprezentanţilor patronatelor şi sindicatelor din sectoarele Hoteluri, Restaurante şi Catering (HORECA) şi Construcţii a unui set de instrumente utile, sub formă de materiale informative tipărite, elaborate de experţii INCDPM “Alexandru Darabont” Bucureşti, care să faciliteze implementarea legislaţiei în domeniu la nivelul locurilor de muncă.

Totodată, printr-un set de seminarii, desfăşurate în cele 8 regiuni ale ţării, urmează să se prezinte argumente coerente şi convingătoare în favoarea sensibilizării grupului ţintă asupra importanţei securităţii şi sănătăţii în muncă, ca parte integrantă a gestionării calităţii şi ca element determinant al performanţei şi competitivităţii economice.

Proiectul “Securitatea in munca, o premisa pentru competitivitate” îşi propune:

- Creşterea gradului de cunoaştere privind aplicarea modelelor organizaţionale care permit întreprinderilor să coreleze propriile cerinţe de competitivitate cu reglementările din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

- Creşterea gradului de conştientizare privind importanta implementării conceptului de flexibilitate a organizării capabile să coreleze cerinţele de competitivitate ale întreprinderilor cu reglementările din domeniul securităţii si sănătăţii în muncă.

- Creşterea gradului de promovare a modelelor flexibile de organizare capabile sa coreleze cerinţele de competitivitate ale companiilor cu reglementările din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă – documentarea, dezvoltarea, diseminarea materialelor de informare în domeniul securităţii si sănătăţii in munca pentru cele 2 sectoare de activitate.

- Creşterea nivelului de cunoştinţe specifice în raport cu schimbările şi evoluţiile actuale din sectoarele HORECA şi construcţii – desfăşurarea a 8 seminarii regionale de instruire pentru fiecare sector in problematica organizării flexibile a companiei capabile să coreleze cerinţele de competitivitate ale companiilor cu reglementările din domeniul securităţii si sănătăţii în muncă.

Grupul ţintă este compus din:

- 20.000 de lucrători, manageri, reprezentanţi ai patronatelor şi sindicatelor din sectorul HORECA, ce vor primi materialele informative de specialitate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă elaborate de experţii INCDPM “Alexandru Darabont” Bucureşti şi 1200 de lucrători, manageri, reprezentanţi ai patronatelor şi sindicatelor din sectorul HORECA care vor primi informaţii prin intermediul a 8 seminare regionale.

- 20.000 de lucrători, manageri, reprezentanţi ai patronatelor şi sindicatelor din sectorul construcţii, ce vor primi materialele informative de specialitate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă elaborate de experţii INCDPM “Alexandru Darabont” Bucureşti şi 1200 de lucrători, manageri, antreprenori, reprezentanţi ai patronatelor şi sindicatelor din sectorul construcţii care vor primi informaţii prin intermediul a 8 seminare regionale.

Accesul participanţilor la Conferinţa de lansare a proiectului este GRATUITĂ datorită confinanţării oferite de FONDUL SOCIAL EUROPEAN.

Prin implementarea acestui proiect se promovează o mai buna vizibilitate a problematicii securitatii si sanatatii in munca in mediul de afaceri din Romania, a organizarii flexibile ca premisa a cresterii competitivitatii si adaptabilitatii companiilor romanesti la conditiile pietei.

Sursa:

Link la articol

 

FONDUL SOCIAL EUROPEAN Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

12 noiembrie 2010

Proiectul “SECURITATEA SI SANATATEA IN MUNCA, O PREMISA PENTRU COMPETITIVITATE”, cofinantat din Fondurile Structurale Europene in cadrul Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane, este un proiect strategic cu abordare bi-sectoriala, regionala si nationala in domeniul securitatii si sanatatii in munca si urmareste sa creasca nivelul de constientizare a riscurilor profesionale si de prevenire a acestora, prin punerea la dispozitia managerilor, responsabililor in domeniul securitatii si sanatatii in munca (SSM), coordonatorilor de SSM, reprezentantilor patronatelor si sindicatelor din sectoarele Hoteluri, Restaurante si Catering (HORECA) si Constructii a unui set de instrumente utile, sub forma de materiale informative tiparite, elaborate de expertii INCDPM “Alexandru Darabont” Bucuresti, care sa faciliteze implementarea legislatiei in domeniu la nivelul locurilor de munca.

Totodata, printr-un set de seminarii, desfasurate in cele 8 regiuni ale tarii, urmeaza sa se prezinte argumente coerente si convingatoare in favoarea sensibilizarii grupului tinta asupra importantei securitatii si sanatatii in munca, ca parte integranta a gestionarii calitatii si ca element determinant al performantei si competitivitatii economice.

Proiectul “Securitatea in munca, o premisa pentru competitivitate” isi propune:

- Cresterea gradului de cunoastere privind aplicarea modelelor organizationale care permit intreprinderilor sa coreleze propriile cerinte de competitivitate cu reglementarile din domeniul securitatii si sanatatii in munca.

- Cresterea gradului de constientizare privind importanta implementarii conceptului de flexibilitate a organizarii capabile sa coreleze cerintele de competitivitate ale intreprinderilor cu reglementarile din domeniul securitatii si sanatatii in munca.

- Cresterea gradului de promovare a modelelor flexibile de organizare capabile sa coreleze cerintele de competitivitate ale companiilor cu reglementarile din domeniul securitatii si sanatatii in munca- documentarea, dezvoltarea, diseminarea materialelor de informare in domeniul securitatii si sanatatii in munca pentru cele 2 sectoare de activitate.

- Cresterea nivelului de cunostinte specifice in raport cu schimbarile si evolutiile actuale din sectoarele HORECA si constructii – desfasurarea a 8 seminarii regionale de instruire pentru fiecare sector in problematica organizarii flexibile a companiei capabile sa coreleze cerintele de competitivitate ale companiilor cu reglementarile din domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Grupul tinta este compus din:

- 20.000 de lucratori, manageri, reprezentanti ai patronatelor si sindicatelor din sectorul HORECA, ce vor primi materialele informative de specialitate in domeniul securitatii si sanatatii in munca elaborate de expertii INCDPM “Alexandru Darabont” Bucuresti si 1200 de lucratori, manageri, reprezentanti ai patronatelor si sindicatelor din sectorul HORECA care vor primi informatii prin intermediul a 8 seminare regionale.

- 20.000 de lucratori, manageri, reprezentanti ai patronatelor si sindicatelor din sectorul constructii, ce vor primi materialele informative de specialitate in domeniul securitatii si sanatatii in munca elaborate de expertii INCDPM “Alexandru Darabont” Bucuresti si 1200 de lucratori, manageri, antreprenori, reprezentanti ai patronatelor si sindicatelor din sectorul constructii care vor primi informatii prin intermediul a 8 seminare regionale.

Accesul participantilor la Conferinta de lansare a proiectului este GRATUITA datorita confinantarii oferite de FONDUL SOCIAL EUROPEAN.

Prin implementarea acestui proiect se promoveaza o mai buna vizibilitate a problematicii securitatii si sanatatii in munca in mediul de afaceri din Romania, a organizarii flexibile ca premisa a cresterii competitivitatii si adaptabilitatii companiilor romanesti la conditiile pietei.

Sursa:

Link la articol

 

Sănătatea şi securitatea în muncă, o premisă pentru competivitate

3 Februarie 2011

Imbunatatirea securitatii si sanatatii in munca prezinta importanta nu numai din punctul de vedere uman, pentru a reduce suferintele lucratorilor, dar, de asemenea si ca un mod de a asigura succesul si durabilitatea intreprinderilor, printr-o dezvoltare economica mai buna pe termen lung.

Un mediu de munca de calitate inseamna o afacere buna. Desi se depun eforturi considerabile, numarul accidentelor de munca si al bolilor profesionale ramane ridicat, iar costurile pe care acestea le implica pentru societate, intreprinderi si persoane este inacceptabil.

Accidentele de munca pot avea un impact financiar major, in special pentru intreprinderile mici. Unele costuri sunt evidente, de exemplu pierderile de productie si venituri, sau numarul de zile de lucru pierdute prin concedii medicale si pot fi exprimate cu usurinta in termeni financiari. Cu toate acestea, o mare parte a consecintelor accidentelor de munca pe plan economic nu sunt vizibile imediat sau nu pot fi usor cuantificate.

Intreprinderile trebuie sa cunoasca nu numai aspectele legate de costurile pe care le implica accidentele de munca, dar si pe cele referitoare la beneficiile pe cere le poate aduce un management adecvat al securitatii si sanatatii in munca. Studiile au aratat clar ca un management eficient al securitatii si sanatatii in munca este strans legat de profitabilitate si excelenta in afaceri. Exista un raport direct intre un mediu de munca bun si o buna performanta a intreprinderii. Studiile de caz, au aratat ca investitiile in domeniul securitatii si sanatatii in munca contribuie la imbunatatirea performantelor intreprinderilor.

Ce beneficii poate aduce asigurarea unor bune conditii de securitate si sanatate in munca?

  • Lucratorii sanatosi sunt mai productivi si obtin produse de calitate superioara:
  • Un numar mai mic de accidente si imbolnaviri contribuie la reducerea absenteismului. Cu alte cuvinte, la costuri mai mici si reducerea intreruperilor procesului de productie;
  • Un echipament si un mediu de munca optimizate in functie de nevoile procesul de munca si mentinute in buna stare, contribuie la o mai buna productivitate si calitate, precum si la reducerea riscurilor pentru securitatea si sanatatea lucratorilor:
  • Mai putine accidente si imbolnaviri inseamna mai putine daune si mai putine riscuri in termeni de responsabilitate.

Pe masura ce societatea noastra evolueaza sub influenta noilor tehnologii si schimbarii conditiilor economice si sociale, la fel si locurile de munca, practicile profesionale si procesele de productie sunt intr-o continua schimbare. Aceste situatii noi implica riscuri emergente si provocari noi care, la randul lor, impun anumite abordari politice, administrative si tehnice ce trebuie asigure un nivel ridicat de securitate si sanatate la locul de munca.

Pentru a raspunde unor cerinte ale noilor abordari, INCDPM “Alexandru Darabont” in calitate de solicitant a contractat si coordoneza proiectul „Sanatatea si securitatea in munca, o premisa pentru competitivitate” cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, “Investeste in oameni!”, proiect strategic cu abordare bi-sectoriala, regionala si nationala in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Unul din obiectivele proiectului este creasterea nivelul de constientizare a actorilor interesati de pe piata muncii, cu privire la riscurile profesionale si de cunoastere a masurilor prevenire a acestora, prin punerea la dispozitia managerilor, responsabililor in domeniul securitatii si sanatatii in munca (SSM), coordonatorilor de SSM, reprezentantilor patronatelor si sindicatelor din sectoarele Hoteluri, Restaurante si Catering (HORECA) si Constructii a unui set de instrumente utile, sub forma de materiale informative tiparite, elaborate de expertii INCDPM “Alexandru Darabont” Bucuresti, care sa faciliteze implementarea legislatiei in domeniu la nivelul locurilor de munca.

Prin implementarea acestui proiect se promoveaza o mai buna vizibilitate a problematicii securitatii si sanatatii in munca in mediul de afaceri din Romania, a organizarii flexibile ca premisa a cresterii competitivitatii si adaptabilitatii companiilor romanesti la cerintele pietei.

Sursa:

Link la articol

Link la articol

 

Proiect din fonduri europene pentru domeniul HORECA

7 Iunie 2011

INCDPM ‘Alexandru Darabont’ derulează în calitate de beneficiar proiectul ‘Sănătatea şi securitatea în muncă, o premisă pentru competitivitate’ cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, ‘Investeşte în oameni!’, proiect strategic cu abordare bi-sectorială, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă având ca partener naţional Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea capacităţii managerilor şi antreprenorilor de implementare a organizării flexibile capabile să coreleze cerinţele de competitivitate ale companiilor cu reglementările din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM) în sectoarele hoteluri, restaurante şi catering (HORECA) şi construcţii.

‘Pe termen lung, proiectul urmăreşte creşterea competitivităţii şi flexibilităţii întreprinderilor din sectoarele HORECA şi construcţii, a adaptablităţii la condiţiile de piaţă şi scăderea numărului de accidente de muncă, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi crearea unor locuri de muncă mai sigure în cele 2 sectoare’, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit unui studiu al Eurostat, în anul 2007 în UE lucrau în sectorul HORECA peste 9 milioane de persoane, sectorul producând venituri de circa 338 miliarde euro. În timp ce rata de creştere a angajării în economia UE în ultimii ani a fost de 0,6%, în sectorul HORECA rata de creştere a angajării a fost de 4%.

În sectorul HORECA lucrează 134.000 persoane (din care 75.000 sunt femei), 4.000 în sectorul de stat, iar 130.000 în sectorul privat. În acest sector de activitate, numărul accidentărilor în muncă a fost de 42, din care 4 accidente mortale, 38 cu incapacitate temporară de muncă şi o rată a accidentelor de muncă de 0.4%. Sectorul HORECA cuprinde un total de 9.952 unităţi din care 4.501 firme în domeniul de alimentaţie (restaurant/catering) şi 5.451 firme în domeniul cazare (hoteluri, pensiuni, moteluri, cabane).

Sursa:

Link la articol

 

Sănătatea şi securitatea în muncă – premise pentru competitivitate în domeniul horeca

7 iunie 2011

Pentru a veni in intampinarea necesitatilor de informare in problematica de sanatate si securitate in munca si competitivitate a firmelor din sectorul horeca, INCDPM “Alexandru Darabont” deruleaza in calitate de beneficiar proiectul „Sanatatea si securitatea in munca, o premisa pentru competitivitate” cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea capacitatii managerilor si antreprenorilor de implementare a organizarii flexibile capabile sa coreleze cerintele de competitivitate ale companiilor cu reglementarile din domeniul securitatii si sanatatii in munca (SSM) in sectoarele hoteluri, restaurante si catering (horeca) si constructii.

Pe termen lung, proiectul urmareste cresterea competitivitatii si flexibilitatii intreprinderilor din sectoarele horeca si constructii, a adaptablitatii la conditiile de piata si scaderea numarului de accidente de munca, imbunatatirea conditiilor de munca si crearea unor locuri de munca mai sigure in cele 2 sectoare.

Proiectul “Securitate si sanatate in munca, o premisa pentru competitivitate” cuprinde o serie de activitati de informare si publicitate in mediul de afaceri la nivel national, printre care si diseminarea unui set de materiale de promovare a problematicii securitatii si sanatatii in munca pentru sectorul horeca. Materialele au fost elaborate de catre expertii proiectului si cuprind: ghid de sanatate si securitate in munca in sectorul horeca, brosura legislativa si fise informative. Toate materialele sunt special concepute pentru acest sector si vor fi diseminate direct catre cele 9.952 de firme din domeniu incepand cu luna iulie 2011, materialele informative fiind distribuite direct catre firme, la nivel national.

Sursa:

Link la articol

 

Medicina muncii în industria ospitalităţii, o prioritate

07 Iunie 2011

Pentru a veni în întâmpinarea necesităţilor de informare în problematica de sănătate şi securitate în muncă şi competitivitate a firmelor din sectorul Horeca, INCDPM “Alexandru Darabont” derulează în calitate de beneficiar proiectul „Sănătatea şi securitatea în muncă, o premisă pentru competitivitate”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, “Investeste in oameni!”. Partenerul naţional al proiectului este Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Obiective
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea capacităţii managerilor şi antreprenorilor de implementare a organizării flexibile capabile să coreleze cerinţele de competitivitate ale companiilor cu reglementările din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM) în sectoarele hoteluri, restaurante şi catering (Horeca) şi construcţii.
Pe termen lung, proiectul urmăreşte creşterea competitivităţii şi flexibilităţii întreprinderilor din sectoarele Horeca şi construcţii, a adaptabilităţii la condiţiile de piaţă şi scăderea numărului de accidente de muncă, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi crearea unor locuri de muncă mai sigure în cele 2 sectoare.

Sectorul horeca în România şi influenţa medicinii muncii asupra performanţelor

Sectorul horeca include activitatea care se desfăşoară în hoteluri, pensiuni, restaurante, bistrouri, baruri, cafenele, campinguri, cluburi, cantine şi firme de catering. Este unul dintre sectoarele cu cea mai rapidă dezvoltare din Europa. Potrivit unui studiu al Eurostat, în UE în anul 2007, în sectorul horeca lucrau peste 9 milioane de persoane, sectorul producând venituri de cca. 338 miliarde euro. În timp ce rata de creştere a angajării în economia UE în ultimii ani a fost de 0,6% în sectorul horeca rata de crestere a angajarii a fost de 4%.

În acest sector lucrează 134.000 persoane (din care 75.000 sunt femei), 4.000 în sectorul de stat, iar 130.000 în sectorul privat. Numărul accidentaţilor în muncă în acest sector de activitate a fost de 42, din care 4 accidente mortale, 38 cu incapacitate temporară de muncă şi o rată a accidentelor de muncă de 0.4%. Sectorul Horeca cuprinde un total de 9.952 unităţi din care 4.501 firme în domeniul de alimentaţie (restaurant/catering) şi 5.451 firme în domeniul cazare (hoteluri, pensiuni, moteluri, cabane).

Majoritatea firmelor sunt IMM-uri, fără expertiza necesară optimizării performanţelor SSM, înregistrând un număr ridicat de accidente ce determină cheltuieli suplimentare: absenteism (zile muncă), costuri juridice, amenzi, despăgubiri, mărirea primelor de asigurări.

Efectele negative ale accidentelor asupra performanţelor întreprinderii sunt: creşterea cheltuielilor, pierderea clienţilor, efecte asupra calităţii lucrărilor şi serviciilor. Efectele negative asupra imaginii firmei sunt scăderea atractivităţii faţă de clienţii potenţiali, poziţia pe piaţa muncii, atractivitate scăzută pentru potenţiali angajaţi, ceea ce se reflectă direct în creşterea costurilor şi determină scăderea competitivităţii pe piaţă.

Activităţile proiectului

Proiectul “Securitate şi sănătate în muncă, o premisă pentru competitivitate” cuprinde o serie de activităţi de informare şi publicitate în mediul de afaceri la nivel naţional, printre care şi diseminarea unui set de materiale de promovare a problematicii securităţii şi sănătăţii în muncă pentru sectorul Horeca. Materialele au fost elaborate de către experţii proiectului şi cuprind: ghid de sănătate şi securitate în muncă în sectorul Horeca, broşura legislativă şi fişe informative. Toate materialele sunt special concepute pentru acest sector şi vor fi diseminate direct către cele 9.952 de firme din domeniul Horeca începând cu luna iulie 2011.

Materialele cuprind analize ale legislaţiei europene şi naţionale care reglementează dreptul la securitate şi sănătate la locurile de muncă. Se prezintă principiile generale de prevenire statuate pe plan european în Directiva-cadru 391/89, precum şi obligaţiile punctuale ale angajatorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Un capitol deosebit de important, prin scopul urmărit de acest ghid, îl constituie cel referitor la politicile europene în domeniu. Se trec în revistă principalele politici aplicate în ţările europene, în special în cele care au legislaţie specifică domeniului horeca (Germania, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Spania, Portugalia, Anglia).

Sunt prezentate pe larg riscurile profesionale, generale şi specifice sectorului horeca şi se evidenţiază forma de manifestare a riscurilor, locurile de muncă unde au fost identificate, efecte asupra organismului şi măsurile de prevenire elementare.

Partea principală a materialelor cuprinde măsurile de prevenire şi protecţie a lucrătorilor în scopul desfăşurării activităţii în condiţii de competitivitate şi siguranţă.

O parte foarte importantă şi la fel de utilă pentru managerii şi antreprenorii din sectorul horeca este prezentarea unor exemple de bune practici utilizate în diverse ţări europene pentru realizarea securităţii şi sănătăţii în munca în hoteluri, restaurante şi firme de catering, în cluburi şi baruri, în piscine şi bazine de înot.

Sursa:

Link la articol


Proiect din fonduri europene pentru domeniul HORECA

07 Iunie 2011

INCDPM “Alexandru Darabont” deruleaza in calitate de beneficiar proiectul “Sanatatea si securitatea in munca, o premisa pentru competitivitate” cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, “Investeste in oameni!”, proiect strategic cu abordare bi-sectoriala, in domeniul securitatii si sanatatii in munca avand ca partener national Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea capacitatii managerilor si antreprenorilor de implementare a organizarii flexibile capabile sa coreleze cerintele de competitivitate ale companiilor cu reglementarile din domeniul securitatii si sanatatii in munca (SSM) in sectoarele hoteluri, restaurante si catering (HORECA) si constructii.

“Pe termen lung, proiectul urmareste cresterea competitivitatii si flexibilitatii intreprinderilor din sectoarele HORECA si constructii, a adaptablitatii la conditiile de piata si scaderea numarului de accidente de munca, imbunatatirea conditiilor de munca si crearea unor locuri de munca mai sigure in cele 2 sectoare”, se arata intr-un comunicat de presa.

Potrivit unui studiu al Eurostat, in anul 2007 in UE lucrau in sectorul HORECA peste 9 milioane de persoane, sectorul producand venituri de circa 338 miliarde euro. In timp ce rata de crestere a angajarii in economia UE in ultimii ani a fost de 0,6%, in sectorul HORECA rata de crestere a angajarii a fost de 4%.

In sectorul HORECA lucreaza 134.000 persoane (din care 75.000 sunt femei), 4.000 in sectorul de stat, iar 130.000 in sectorul privat. In acest sector de activitate, numarul accidentarilor in munca a fost de 42, din care 4 accidente mortale, 38 cu incapacitate temporara de munca si o rata a accidentelor de munca de 0.4%. Sectorul HORECA cuprinde un total de 9.952 unitati din care 4.501 firme in domeniul de alimentatie (restaurant/catering) si 5.451 firme in domeniul cazare (hoteluri, pensiuni, moteluri, cabane).

Dupa o stire Agerpres

Sursa:

Link la articol

 

Mai mult de jumătate din populaţia ocupată lucrează seara, noaptea, sâmbăta şi duminica

01 iulie 2011

Numărul românilor care şi-au desfăşurat activitatea principală în perioade atipice ale zilei sau săptămânii de lucru, respectiv seara, noaptea, sâmbătă sau duminică, reprezintă 61,4% din totalul populaţiei ocupate, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Muncii (INCDPM) ‘Alexandru Darabont’.

Potrivit unui studiu INS, peste 5,5 milioane de persoane desfăşurau în 2009 o muncă atipică, majoritatea (72,5%) fiind de sex masculin, cu vârsta cuprinsă între 25-54 ani şi locuinţa în mediul urban.

Distribuţia după tipul muncii prestate arată că 92,9% dintre aceştia şi-au desfăşurat activitatea în zilele de sâmbătă, indiferent dacă au prestat sau nu şi alte forme ale muncii atipice (seara, noaptea sau în zilele de duminică).

Analiza pe sectoare de activitate ale economiei naţionale relevă că, din totalul celor care au desfăşurat muncă atipică, 58,2% lucrează în ramuri neagricole.

Aproape un sfert (24,2%) dintre salariaţi au lucrat în schimburi, cele mai ridicate ponderi fiind deţinute de industria extractivă (48,3%), hoteluri şi restaurante (45,7%), sănătate şi asistenţă socială (42,6%), transport, depozitare şi comunicaţii (35,1%), industria prelucrătoare (29,2%), energie electrică şi termică, gaze şi apa (28,4%) şi comerţ (24,3%).

Din totalul salariaţilor care au lucrat în schimburi, femeile reprezentau majoritatea în sănătate şi asistenţă socială (82,3%), comerţ (75,9%), hoteluri şi restaurante (67%), învăţământ (62,5%) şi intermedieri financiare (62,3%).

Un sondaj IMAS a relevat faptul că un bărbat din patru şi o femeie din şase lucrează zilnic peste program. În acest context, sociologii afirmă că munca unui angajat care efectuează ore suplimentare pe termen lung nu rămâne la fel de performantă ca munca unui angajat care, în condiţii de lucru similare, se încadrează în timpul normal de lucru.

În perspectiva managerilor de resurse umane, lucrul peste program ‘dă bine’ şi reprezintă un indicator în evaluarea angajatului, fiind un criteriu pentru promovare şi măriri de salariu.

Cercetătorii INCDPM apreciază că supraîncărcarea programului este tolerată de reprezentanţii autorităţilor statului care se mulţumesc cu ‘asigurările primite de la manageri privind acordarea zilelor libere drept compensare pentru sâmbetele şi duminicile lucrate’.

În perspectiva angajaţilor, lucrul peste program nerecompensat poate deveni o sursă de frustrări şi stări conflictuale.

Referindu-se la organizarea flexibilă a pieţei muncii în domeniul Horeca, specialiştii din INCDPM atrag atenţia că în acest sector se impune ‘o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru corelarea utilizării formelor de organizare flexibilă cu asigurarea cerinţelor de securitate şi sănătate în muncă, conform reglementărilor legale în vigoare, simultan cu asigurarea competitivităţii pe piata’.

Comisia Europeană observă că formele de muncă atipică au devenit ‘o caracteristică recunoscută a pieţei europene a muncii, reprezentând 25% din forţa de muncă’.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Muncii ‘Alexandru Darabont’ derulează în prezent proiectul ‘Securitatea şi sănătatea în muncă, o premisă pentru competitivitate’, cofinanţat cu 15,514 milioane lei de Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial ‘Dezvoltarea Resurselor Umane’ (POSDRU).

Proiectul de adresează cu precădere întreprinderilor mici şi mijlocii care, în lipsa unei expertize în domeniul siguranţei şi sănătăţii în muncă se confruntă cu un număr ridicat de accidente, scăderea performanţelor companiei se reflectându-se în creşterea costurilor şi diminuarea competitivităţii pe piaţa naţională şi europeană.

Sursa:

Link la articol