Introducere
Proiectul a fost realizat în perioada ianuarie-octombrie 2000, beneficiar fiind Inspectoratul de stat al muncii din Letonia (SLI), cu asistența tehnică asigurată de către Autoritatea naţională a mediului de lucru din Danemarca, ai cărei specialişti au acumulat o experienţă şi cunoştinţe considerabile în derularea acestor activităţi.
Obiective
- informații specifice cu privire la siguranţa lucrărilor de construcţii din Letonia.
- elaborarea unui material informativ-broșură care să conţină recomandări privind aplicarea unor metode de lucru şi utilizarea unor echipamente de muncă sigure.
Cadrul de desfăşurare al acţiunii
Scopul proiectului a fost legat de sensibilizarea și conștientizarea angajatorilor şi lucrătorilor desemnați în domeniul securității și sănătății în muncă asupra cerințelor de securitate şi sănătate specifice sectorului.
A fost selectată o temă specifică din sectorul construcţii: “Protecţia împotriva căderilor de la înălţime pe un şantier“, cu următoarele subteme:
- riscul de cădere pe şantiere:
- munca în clădiri, construcţii de clădiri;
- riscul de cădere în timp ce se lucrează pe acoperişuri;
- echipamente de siguranţă;
- scări mobile şi schele:
- scările mobile şi aplicarea lor;
- schele şi aplicarea lor;
- platforme de lucru separate şi plase de siguranţă.
Analiza efectuată de către Inspecţia de stat a muncii din Letonia, pe parcursul mai multor ani, a cauzelor accidentelor înregistrate, a arătat că aproximativ 50% din toate accidentele înregistrate pe şantiere sunt cauzate de căderile de la înălţime a diferitelor elemente sau a angajaţilor.
Obiectivele acţiunii
Proiectul a vizat informarea şi controlul angajatorilor pe tema lucrului la înălţime în sectorul construcţii din Letonia, pentru o mai bună implementare a Directivei europene 92/57/CEE.
Scopul acţiunii
Acţiunea a parcurs mai multe etape:
- stadiul de pregătire;
- formarea profesională a inspectorilor;
- campania de informare;
- campania de inspecţie a şantierului de construcţii.
Stadiul de pregătire
Au fost efectuate următoarele activităţi:
- s-au examinat actele legislative letone şi daneze privind căderile de la înălţime pe şantierele de construcţii, ceea ce a permis alegerea materialului informativ necesar pentru traducere;
- îmbunătăţirea materialelor informative prin promovarea de broşuri destinate angajatorilor din companiile de construcţii şi de angajaţilor din această industrie;
- s-a întocmit o listă de persoane care vor urma o formare profesională, fiind elaborat un plan de prelegeri, temele de prezentare fiind susţinute de către lectori specializaţi.
Formarea profesionala a inspectorilor
Instruirea teoretică a inspectorilor a avut loc cu două grupuri de studiu a câte 12 cursanţi, formarea fiind furnizată, în conformitate cu planul de prelegeri şi teme alese, referitor la asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă la lucrările la înălţime, pe acoperiş, pe scări şi schele.
Inspectori, din toate Inspectoratele de stat de muncă regionale, au fost instruiţi, ffind pregătiţi ca formatori astfel încât aceştia să-şi poată instrui la rândul lor colegii şi să fie în măsură să participe la următoarele etape de proiect.
Fiecărui lector i-a fost încredinţată sarcina de a pregăti prelegeri vizuale pentru tema respectivă şi de a le pune la dispoziţia inspectorilor pentru utilizarea viitoare a acestora la întâlnirile cu angajaţii de companiile din construcţii.
Campania de informare
Scopul campaniei a fost să informeze comunitatea şi lucrătorii implicaţi în construcţii despre problemele de securitate şi sănătate în muncă din cadrul proiectului leton/danez, cu ajutorul mass- media şi cu ocazia întâlnirilor cu antreprenorii.
Au fost desfăşurate activităţi specifice, luând în considerare strategia propusă de specialiștii danezi: s-au pregătit comunicate de presă pentru mass-media naţională şi au fost difuzate prin ziarele locale, TV şi radio.
Inspectorii au distribuit broşura Construcţii, elaborată în cadrul proiectului, în cursul vizitelor în întreprinderi sau la întrevederile cu contractanţii locali.
S-a organizat o conferinţă de presă înainte de începerea campaniei pe şantierul de construcţii, la care au participat reprezentanţi de la cele mai importante ziare naţionale, ai revistelor de construcţii, agenţii foto şi de presă, post de radio şi o adresă de URL a fost creată special pentru sectorul construcţii.
Campania de inspecţie a şantierului de construcţii
Intervalul de timp pentru efectuarea campaniei de control pe şantierul de construcţii a fost stabilit pentru o perioadă de trei luni.
Intervalul de timp a fost ales datorită tipurilor specifice de activităţi care au fost planificate în proiect şi care au avut un caracter sezonier.
Inspectorii au efectuat controale pe şantierele de construcţii şi au completat chestionarele de inspecţie dezvoltate în cadrul proiectului.
În timpul campaniei inspectorii au impus următoarele sancţiuni: 100 amenzi, 15 sancţiuni administrative, 6 avertismente privind suspendarea funcţionării şi respectiv 12 decizii privind suspendarea funcţionării.
Rezultatele campaniei au constat în inspectarea unui număr de 275 de şantiere, din care 85 au fost şantiere de construcţii noi, respectiv 85 şantiere de reconstrucţie şi 105 şantiere de reparaţii.
Condiţiile de muncă au fost evaluate din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă în: 106 cazuri de lucru pe acoperiş, respectiv 689 cazuri de lucru pe scările mobile şi 282 cazuri de lucru pe schele.
A fost necesară o repetare a inspecţiei pentru aproximativ 8% dintre şantierele de construcţii, inspectorul luând decizia privind necesitatea unei astfel de inspecţii în funcţie de rezultatele primei inspecţii.
Rezultate şi evaluarea acţiunii
Proiectul a contribuit la cunoaşterea situaţiei reale din Letonia cu privire la securitatea muncii în construcţii.
Elaborarea şi publicarea unui număr de 4000 de broşuri în limba letonă şi 2500 în limba rusă s-a făcut cu sprijinul financiar al programului danez FEU şi conţine recomandări în aplicarea metodelor şi echipamentelor pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă pe şantierele de construcţii.
Utilitatea acestui tip de campanie a fost confirmată de sinteza datelor rezultate din inspecţii şi referinţele specifice de la partenerii din Letonia.
Inspectorii SLI au acumulat mai multe cunoştinţe referitoare la sectorul construcţii şi privind abilităţi în organizarea campaniilor.
Pe parcursul derulării proiectului, specialiştii din Danemarca au acţionat cu înţelegerea situaţiei locale şi au furnizat informaţii legate de utilizarea bunelor practici în ţările UE.