Accidente de muncă
Conform statisticilor europene referitoare la accidentele de muncă (ESAW, Eurostat 2004) 190 736 accidente de muncă din care rezultă mai mult de 3 zile absenţe de la locul de muncă şi 66 de accidente mortale au fost înregistrate în sectorul hotelurilor şi restaurantelor la nivelul anului 2004 pentru EU-15.
Acestea reprezintă 5% din totalul accidentelor la nivelul întregii economii.
Celelalte corelaţii în funcţie de categoria de vârstă şi numărul zilelor de incapacitate de muncă se pot urmări în tabelul de mai jos :
Tabelul nr.1
Categoria de vârstă (ani) |
Mai mult de trei zile pierdute |
Accidente mortale |
||
NACE AD-K (2) |
Hoteluri şi restaurante |
NACE AD-K |
Hoteluri şi restaurante |
|
Sub 18 |
1899 |
1517 |
1,0 |
- |
18-24 |
4481 |
3414 |
2,6 |
0,4 |
25-34 |
3326 |
3026 |
2,7 |
0,7 |
35-44 |
2980 |
2755 |
3,2 |
1,3 |
45-54 |
2820 |
2934 |
4,7 |
1,4 |
55-64 |
2686 |
2539 |
6,6 |
2,6 |
Peste 65 |
2532 |
1741 |
15,0 |
5,5 |
Total |
3176 |
3041 |
3,8 |
1,0 |
Astfel, 26% dintre accidentele care au avut ca urmare mai mult de 3 zile de absenţă de la locul de muncă au fost printre lucrătorii cu vârste cuprinse între 25 si 34 ani, urmaţi îndeaproape de cei din categoria de vârsta 18-24 (21%).
În 2004, cele mai multe accidente fatale din sector s-au înregistrat pentru lucrătorii din categoriile de vârstă cuprinse între 35-44 şi 45-54 de ani.
Rata incidenţei accidentelor având ca urmare mai mult de 3 zile de absenţă de la lucru în HORECA (la 100000 lucrători), este comparabilă cu restul economiei (Nace AD-K).
Comparativ cu restul economiei, în sector au avut loc mai multe accidente la categoria de vârsta 45-54 ani. Rata incidenţei accidentelor mortale este mai mică decât în restul economiei.
Natura împrejurărilor
Nu există statistici europene referitoare la împrejurările producerii accidentelor în acest sector.
Totuşi, raportul de sector asupra hotelurilor şi restaurantelor efectuat de Eurofound menţionează faptul că împrejurările în care s-au produs accidente se referă în principal la: accidente în timpul manipulărilor, ridicărilor şi transportului manual al maselor sau uneltelor manuale, al alunecărilor şi căderilor, lovirii de către obiecte în cădere, expunerii sau contactului cu substanţe periculoase, tăieri sau arsuri.
La nivelul ţării noastre se poate constata din tabelul următor un indice de frecvenţă al accidentelor de 0,07 pentru hoteluri şi facilităţi de cazare şi ceva mai ridicat pentru restaurante şi alte servicii de alimentaţie de 0,19, ambele fiind însă mai reduse faţă de cel mediu pe economie de 0,67.
Indicii de frecvenţă a accidentelor mortale sunt de 0.01 şi respectiv 0,01 faţă de 0,05 pe ţară. Indicii de gravitate: 2,01 şi 4,16 faţă de 41,26. Indicii de durată medie: 43,71 şi 32,83 faţă de 72,97.
Tabelul nr.2
Cod div. |
DIVIZIUNE ECONOMICĂ |
Nr. angajaţi |
Accidentaţi |
IF |
|||
Total |
Mortal |
Cu ITM |
Mortal |
Total |
|||
55 |
Hoteluri şi alte facilităţi de cazare |
151.953 |
10 |
1 |
9 |
0,01 |
0,07 |
56 |
Restaurante şi alte activităţi de servicii de alimentaţie |
94.774 |
18 |
1 |
17 |
0,01 |
0,19 |
Situaţia accidentelor de muncă în anul 2009 la nivel naţional |
Tabelul nr.3
Cod div. |
DIVIZIUNE ECONOMICĂ |
Nr. angajaţi |
Total accidentaţi |
Inv. |
Rel. act. |
Deces |
Zile ITM |
IDM |
IG |
55 |
Hoteluri şi alte facilităţi de cazare |
151.953 |
7 |
- |
7 |
- |
306 |
43,71 |
2,01 |
56 |
Restaurante şi alte activităţi de servicii de alimentaţie |
94.774 |
12 |
1 |
11 |
- |
394 |
32,83 |
4,16 |
Situaţia accidentelor cu incapacitate temporară de muncă în anul 2009 |
Boli profesionale
Statisticile europene realizate pentru anul 2003, indică un număr de 1103 cazuri noi de îmbolnăviri profesionale înregistrate pentru acest sector (Eurostat, EODS). Numărul de afecţiuni raportate a fost în creştere din 2001 până în 2003.
Cei mai importanţi factori cauzali au fost cei de natură biomecanică, urmaţi de cauze necunoscute. Cele mai multe afecţiuni au fost cele osteomusculoarticulare (OMA) (50%).
Numărul de afecţiuni OMA raportate a fost în creştere, aproape s-au dublat din 2001 până în 2003.
Pe locul al doilea se situează afecţiuni ale pielii cu 29%, şi sunt mai numeroase decât în restul economiei (8,5 cazuri la 100 000 de lucrători).
Afecţiunile musculo-scheletice sunt mai reduse numeric decât cele înregistrate la nivelul întregii economii (14,7 faţă de 23,9 la 100.000 de lucrători).
Tabelul nr.4
Afecţiuni |
Număr |
Incidenţă |
||||||||||
Total |
HORECA |
Total |
HORECA |
|||||||||
2001 |
2002 |
2003 |
2001 |
2002 |
2003 |
2001 |
2002 |
2003 |
2001 |
2002 |
2003 |
|
Cancer |
1499 |
1977 |
2361 |
6 |
4 |
6 |
1,7 |
2,3 |
2,7 |
0,2 |
0,1 |
0,2 |
Boli neuro-logice |
2542 |
4698 |
5124 |
73 |
124 |
155 |
2,9 |
5,5 |
5,9 |
2,0 |
3,3 |
4,1 |
Boli ale organelor de simţ |
4077 |
8626 |
9988 |
34 |
26 |
21 |
4,7 |
10,0 |
11,6 |
0,9 |
0,7 |
0,6 |
Boli respi- ratorii |
4507 |
5606 |
6505 |
29 |
38 |
46 |
5,2 |
6,5 |
7,5 |
0,8 |
1,0 |
1,2 |
Boli ale pielii |
4569 |
6848 |
7377 |
252 |
303 |
321 |
5,3 |
8,0 |
8,5 |
7,0 |
8,1 |
8,5 |
Afecţiuni musculo-scheletice |
11169 |
19169 |
20645 |
213 |
455 |
551 |
12,9 |
22,3 |
23,9 |
5,9 |
12,1 |
14,7 |
Total |
31945 |
50049 |
54250 |
610 |
954 |
1103 |
37,0 |
58,2 |
62,8 |
17,0 |
25,5 |
29,4 |
Situația afecțiunilor raportate în sectorul HORECA în perioada 2001-2003 |
În raportările statistice la nivelul României, se indică doar 3 cazuri noi de afecţiuni pentru anul 2009 în domeniul HORECA, dintr-un total de 113.517 lucrători (distribuţia cazurilor noi de boli profesionale declarate în anul 2009).