Articole media despre proiect

Cursuri de formare gratuita in domeniul horeca

Cursuri cu privire la securitatea si sanatatea in munca le sunt puse la dispozitie angajatilor, managerilor si antreprenorilor din horeca prin proiectul POSDRU (Programul Sectorial Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane: „Securitatea si sanatatea in munca, o premisa pentru competitivitate”, coordonat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Muncii “Alexandru Darabont”.

img Efectele negative ale accidentelor de munca si ale bolilor profesionale asupra performantelor unei intreprinderi, asupra imaginii unei firme se reflecta direct in cresterea costurilor si determina scaderea competitivitatii pe piata. Imbunatatirea securitatii si sanatatii in munca este extrem de importanta nu numai din punct de vedere uman, ci si din punct de vedere economic, pentru a se asigura succesul si durabilitatea intreprinderilor, printr-o dezvoltare mai buna pe termen lung. Un mediu de munca de calitate inseamna, de fapt, o afacere buna.

Grupul tinta al proiectului este format din 20.000 manageri, antreprenori si angajati din sectorul horeca. Acestia sunt informati in problematica de sanatate si securitate in munca (SSM) prin intermediul materialelor informative de specialitate in domeniul SSM elaborate de expertii INCDPM “Alexandru Darabont” Bucuresti.

1200 de persoane grup-tinta din sectorul horeca au participat deja la seminariile regionale de informare specifice acestui domeniu de activitate. In intervalul octombrie 2011 – iunie 2012 au fost organizate 8 seminarii regionale de informare la care au participat peste 1250 de intreprinzatori, manageri si angajati din hoteluri, restaurante si firme de catering.

Inscrierea si participarea sunt gratuite, ambele cursuri desfasurandu-se in cele 8 regiuni de dezvoltare ale tarii (Nord-Est, Sud-Est, Muntenia-Sud, Sud-Vest, Vest, Nord-Vest, Centru, Bucuresti-Ilfov).

Proiectul se va finaliza la 31 iulie 2013. Mai multe informatii se pot afla accesand pagina de internet: http://ssm-competitivitate.inpm.ro.

Sursa: Link la articol

 

Cursuri gratuite organizate de INCDPM “Alexandru Darabont”

ARTICOL | 24. IUNIE 2012 – 16:42

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecţia Muncii „Alexandru Darabont” Bucureşti (INCDPM) organizează în cadrul proiectului naţional POSDRU „Securitatea şi sănătatea în muncă, o premisă pentru competitivitate” cursuri de formare profesională continuă, autorizate de Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor (CNFPA): „Competenţe antreprenoriale” şi ”Inspector în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă”.

Cursurile se adresează managerilor, angajaţilor şi întreprinzătorilor care lucrează în sectoarele HORECA şi Construcţii.
Înscrierea şi participarea sunt GRATUITE, ambele cursuri desfâşurându-se în cele 8 regiuni de dezvoltare ale ţării (Nord-Est, Sud-Est, Muntenia-Sud, Sud-Vest, Vest, Nord-Vest, Centru, Bucureşti-Ilfov).

Fiecare cursant va putea participa GRATUIT la ambele cursuri de formare profesională destinate domeniului în care lucrează (HORECA sau Construcţii). În urma acestora participanţii vor dobândi competenţele necesare pentru organizarea flexibilă a muncii care să îi permită creşterea competitivităţii pe piaţă şi a adaptablităţii la mediul de afaceri, precum şi competenţe pentru implementarea reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă.

Cursurile se vor finaliza cu examen în urma căruia participanţii vor primi Certificate de absolvire recunoscute de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Avantaje pentru participanţi:
- obţinerea în mod gratuit de competenţe pentru a putea face faţă schimbărilor ce au loc pe piaţa muncii;
- îmbunătăţirea cunoştinţelor practice şi teoretice privind organizarea flexibilă;
- obţinerea de competeţe pentru implementarea reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă.

Condiţii de acces la cursuri:
- pregătire minimă: studii liceale, filiera teoretică în profil real sau filiera tehnologică în profil tehnic, finalizate cu diplomă;
- statut pe piaţa muncii: manager, angajat sau întreprinzător în domeniul HORECA sau Construcţii.

Pentru detalii şi înscrieri la cursurile pentru sectorul CONSTRUCŢII trimiteţi un e-mail la adresa dbadea@protectiamuncii.ro, persoană de contact Daniel Badea, telefon 0723.63.82.36.

Pentru detalii şi înscrieri la cursurile pentru sectorul HORECA trimiteţi un e-mail la adresa horeca@protectiamuncii.ro.

INCDPM “Alexandru Darabont”, în calitate de solicitant, a contractat şi coordonează proiectul „Sănătatea şi securitatea în muncă, o premisă pentru competitivitate” cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, “Investeşte în oameni!”, proiect strategic cu abordare bi-sectorială, regională şi naţională în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Unul dintre obiectivele proiectului este creşterea  nivelului de conştientizare  a actorilor interesaţi de pe piaţa muncii cu privire la riscurile profesionale si de cunoaştere a măsurilor prevenire a acestora, prin punerea la dispoziţia managerilor, responsabililor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM), coordonatorilor de SSM, reprezentanţilor patronatelor şi sindicatelor din sectoarele Hoteluri, Restaurante şi Catering (HORECA) şi Construcţii a unui set de instrumente utile, sub formă de materiale informative tipărite, elaborate de experţii INCDPM “Alexandru Darabont” Bucureşti, care să faciliteze implementarea legislaţiei în domeniu la nivelul locurilor de muncă.

Proiectul oferă întreprinzătilor, managerilor şi anagajaţilor oportunitatea de a obţine competente pentru a analiza activitatea companiei din punct de vedere al costurilor si pierderilor datorate accidentelor de munca si de a adopta o organizare flexibilă care să permită creşterea competitivităţii pe piaţa şi adaptabilităţii la mediul de afaceri.

Surse:
amosnews.ro
infocurteadearges.ro
ziarelive.ro
niuzer.ro

 

Utilizarea gresita a echipamentelor individuale impotriva caderilor de la inaltime – cauza posibila a accidentelor in sectorul constructii

In Uniunea Europeana constructiile ocupa primul loc ca numar de accidente la 100.000 lucratori, desi se estimeaza ca doar jumatate dintre accidentele cu incapacitate temporara de munca sunt raportate oficial.

27.06.2012

Utilizarea gresita a echipamentelor individuale impotriva caderilor de la inaltime – cauza posibila a accidentelor in sectorul constructii
Circa 18 % din accidentele nefatale si circa 25% din accidentele mortale au loc in acest sector industrial. In tara noastra, ponderea este de circa 17%, respectiv 26%. Din totalul accidentelor de munca mortale din constructii, 60% se datoreaza caderilor de la inaltime.

Pentru evitarea accidentelor prin cadere de la inaltime, legislatia nationala impune sa se utilizeze cu prioritate masuri colective de protectie (plase, parapeti si alte dispozitive) si doar când acest lucru nu este justificat (costuri mari si/sau utilizare temporara), sa se foloseasca echipamente individuale de protectie (EIP). Peste 90% din firmele din constructii fiind mici si mijlocii, cu restrictionari financiare inerente, folosesc de obicei EIP ca principal mijloc de protectie.

EIP impotriva caderilor de la inaltime sunt echipamente complexe, formate din diferite componente (centura, frânghii, carabiniere, amortizor, opritor etc) specifice situatiilor de lucru, iar folosirea lor necorespunzatoare poate conduce la accidente grave. Accidentele pot surveni cand:

- se utilizeaza un sistem inadecvat situatiei de lucru: o centura de talie de pozitionare folosita cand exista risc de cadere in gol si ar fi necesara o centura complexa/ham cu amortizor sau opritor de cadere nu amortizeaza socul si nu mentine purtatorul comfortabil, acesta ramanand rasucit, cu coloana tensionata si capul in jos;

- componentele sistemului nu sunt conform legislatiei, nu au marcaj CE, nu au caracteristici corespunzatoare;

- sistemul folosit nu are caracteristici adecvate situatiilor de lucru, de exemplu distanta de oprire a caderii garantata de producator este mai mare decat inaltimea spatiului liber aflat sub utilizator si, in cazul caderii, acesta este izbit de obstacole sau de pamant;

- structura la care se ancoreaza EIP nu are rezistenta suficienta, rupandu-se sub sarcina;

- punctul de ancorare este amplasat necorespunzator in raport cu sistemul folosit (sub utilizator si nu deasupra) si permite caderea peste distanta permisa, neamortizând socul sau provocand izbirea de obstacole;

- echipamentul se deterioreaza in timpul folosirii prin expunere la factori agresivi (muchii taioase, abrasive sau fierbinti, contact cu flacara), se rupe si scapa purtatorul in gol;

- echipamentul este deja uzat, deteriorat, defect sau imbatrânit prematur si se rupe sub sarcina;

- purtatorul nu stie sa monteze si sa utilizeze corect EIP.

Pentru a preveni accidentele datorate folosirii gresite a EIP, trebuie ca in fiecare firma selectionarea EIP sa se faca de persoane competente, sa se asigure instruirea si antrenarea lucratorilor, precum si verificarea EIP conform instructiunilor producatorilor, inainte de fiecare utilizare si periodic.

Autori: Emilia Dobrescu, Virginia Hentulescu si Florentina Poruschi

Sursa: Link la articol

 

Cursuri gratuite organizate de INCDPM “Alexandru Darabont”

ARTICOL | 24. IUNIE 2012 – 16:42

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecţia Muncii „Alexandru Darabont” Bucureşti (INCDPM) organizează în cadrul proiectului naţional POSDRU „Securitatea şi sănătatea în muncă, o premisă pentru competitivitate” cursuri de formare profesională continuă, autorizate de Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor (CNFPA): „Competenţe antreprenoriale” şi ”Inspector în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă”.

Cursurile se adresează managerilor, angajaţilor şi întreprinzătorilor care lucrează în sectoarele HORECA şi Construcţii.
Înscrierea şi participarea sunt GRATUITE, ambele cursuri desfâşurându-se în cele 8 regiuni de dezvoltare ale ţării (Nord-Est, Sud-Est, Muntenia-Sud, Sud-Vest, Vest, Nord-Vest, Centru, Bucureşti-Ilfov).

Fiecare cursant va putea participa GRATUIT la ambele cursuri de formare profesională destinate domeniului în care lucrează (HORECA sau Construcţii). În urma acestora participanţii vor dobândi competenţele necesare pentru organizarea flexibilă a muncii care să îi permită creşterea competitivităţii pe piaţă şi a adaptablităţii la mediul de afaceri, precum şi competenţe pentru implementarea reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă.

Cursurile se vor finaliza cu examen în urma căruia participanţii vor primi Certificate de absolvire recunoscute de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Avantaje pentru participanţi:
- obţinerea în mod gratuit de competenţe pentru a putea face faţă schimbărilor ce au loc pe piaţa muncii;
- îmbunătăţirea cunoştinţelor practice şi teoretice privind organizarea flexibilă;
- obţinerea de competeţe pentru implementarea reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă.

Condiţii de acces la cursuri:
- pregătire minimă: studii liceale, filiera teoretică în profil real sau filiera tehnologică în profil tehnic, finalizate cu diplomă;
- statut pe piaţa muncii: manager, angajat sau întreprinzător în domeniul HORECA sau Construcţii.

Pentru detalii şi înscrieri la cursurile pentru sectorul CONSTRUCŢII trimiteţi un e-mail la adresa dbadea@protectiamuncii.ro, persoană de contact Daniel Badea, telefon 0723.63.82.36.

Pentru detalii şi înscrieri la cursurile pentru sectorul HORECA trimiteţi un e-mail la adresa horeca@protectiamuncii.ro.

INCDPM “Alexandru Darabont”, în calitate de solicitant, a contractat şi coordonează proiectul „Sănătatea şi securitatea în muncă, o premisă pentru competitivitate” cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, “Investeşte în oameni!”, proiect strategic cu abordare bi-sectorială, regională şi naţională în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Unul dintre obiectivele proiectului este creşterea  nivelului de conştientizare  a actorilor interesaţi de pe piaţa muncii cu privire la riscurile profesionale si de cunoaştere a măsurilor prevenire a acestora, prin punerea la dispoziţia managerilor, responsabililor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM), coordonatorilor de SSM, reprezentanţilor patronatelor şi sindicatelor din sectoarele Hoteluri, Restaurante şi Catering (HORECA) şi Construcţii a unui set de instrumente utile, sub formă de materiale informative tipărite, elaborate de experţii INCDPM “Alexandru Darabont” Bucureşti, care să faciliteze implementarea legislaţiei în domeniu la nivelul locurilor de muncă.

Proiectul oferă întreprinzătilor, managerilor şi anagajaţilor oportunitatea de a obţine competente pentru a analiza activitatea companiei din punct de vedere al costurilor si pierderilor datorate accidentelor de munca si de a adopta o organizare flexibilă care să permită creşterea competitivităţii pe piaţa şi adaptabilităţii la mediul de afaceri.

Sursa: Link la articol

 

(P) Seminarii gratuite despre securitatea si sanatatea in munca

2 Aprilie 2012

Peste 600 de angajati, intreprinzatori si manageri din sectorul HORECA au luat parte la cele cinci seminarii despre securitate si sanatate in munca, desfasurate in regiunile Vest, Muntenia-Sud, Bucuresti-Ilfov, Centru si Sud-Vest.

Lunar, incepand din luna septembrie 2011, in cadrul proiectului „Securitatea si sanatatea in munca, o premisa pentru competitivitate”, pe parcursul a 2 zile, experti romani si internationali au prezentat participantilor exemple de bune practici in managementul riscurilor profesionale si legat de organizarea flexibila a muncii in hoteluri, restaurante si firme de catering ale unor companii din tara si din Europa. In acest context, in cadrul activitatilor de grup organizate s-au purtat discutii referitoare la cresterea competitivitatii companiilor din acest sector prin prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, gestionarea eficienta a managementului factorilor de risc, modalitati de realizare a flexisecuritatii sau de prevenire a accidentelor de munca si a bolilor profesionale. Nu au lipsit exemple de bune practici in domeniu si sesiunile de lucru prin intermediul carora participantii au adresat intrebari si au obtinut informatii utile companiilor pentru care lucreaza.

Gestionarea riscurilor, costurile implicate de aparitia acestora sau flexisecuritatea in sectorul HORECA sunt numai cateva dintre cele mai apreciate si discutate subiecte din cadrul seminariilor. Expertii romani au atras atentia asupra faptului ca si Romania, ca stat membru al UE, trebuie sa participe la reducerea cu 25% a numarului accidentelor de munca in toata Europa, pana la sfarsitul acestui an.

In ciuda faptului ca industria hotelurilor, restaurantelor si catering-ului reprezinta o sursa tot mai importanta de locuri de munca in multe din statele membre UE, conditiile de lucru sunt dificile, cu program prelungit si sarcini solicitante din punct de vedere fizic. In acest context, efectele negative ale incidentei riscurilor si a accidentelor de munca din acest sector economic asupra performantelor intreprinderii, se reflecta direct in cresterea cheltuielilor, pierderea clientilor si scaderea calitatii lucrarilor si serviciilor.

In acest sens, s-a subliniat faptul ca punctul de plecare in optimizarea activitatii de prevenire a accidentelor de munca si a imbolnavirilor profesionale la locurile de munca il constituie evaluarea riscurilor. Indiferent ca este vorba de un loc de munca sau o intreprindere, o asemenea analiza permite ierarhizarea riscurilor in functie de dimensiunea lor si alocarea eficienta a resurselor pentru masurile prioritare. Documentele prezentate contin fise de riscuri si fise de masuri de prevenire, rezultate in urma evaluarii, ceea ce constituie un suport pentru instruirea lucratorilor la locul de munca.

Un alt subiect fierbinte aflat pe agenda discutiilor a fost legat de noile prevederi determinate de revizuirea Codului Muncii, in anul 2011. Noile prevederi asigura conditiile legate de flexibilizarea relatiilor de munca ca necesitate a imbunatatirii gradului scazut de protectie a ocuparii, fapt care incurajeaza interesul companiilor pentru pregatirea profesionala, invatare continua, perfectionare, mobilitatea teritoriala si profesionala a lucratorilor.

Ultimele trei seminarii de informare regionala din cadrul acestui proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, “Investeste in oameni!”, proiect strategic cu abordare bi-sectoriala, in domeniul securitatii si sanatatii in munca se vor desfasura in perioada urmatoare. Evenimentele vor avea loc la Iasi (27 – 28 martie 2012), Cluj (18-19 aprilie 2012) si Constanta (5-6 iunie 2012).

Sursa: Link la articol

 

Al 6-lea seminar despre Securitate în industria ospitalităţii, la Iaşi

Scris de Horeca Luni, 19 Martie 2012 14:42

Managerii, întreprinzătorii şi angajaţii din sectorul HoReCa din regiunea Nord-Est (judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui) sunt invitaţi în perioada 27-28 martie la cel de-al 6-lea Seminar Regional de Informare din cadrul Proiectului “Securitatea şi sănătatea în muncă, o premisă pentru competitivitate”, care va avea loc la Iaşi, la centrul de conferinţe Providenţa, începând cu ora 8.30.
Evenimentul face parte din seria celor opt Seminarii Regionale de Informare organizate în toată ţara şi se adresează managerilor, întreprinzătorilor şi angajaţilor din industria ospitalităţii, cărora experţii români şi internaţionali le vor prezenta informaţii la zi despre modul de aplicare a legislaţiei securităţii şi sănătăţii în muncă, exemple de bune practici ale unor companii din ţară şi din Europa în managementul riscurilor şi organizarea flexibilă a muncii în hoteluri, restaurante şi firme de catering.
La acest seminar nu se percepe taxă de participare, numărul de locuri în sală fiind limitat la 150. Organizatorii asigură transportul participanţilor, cazarea pentru două nopţi (începând cu seara anterioară evenimentului), masa pentru cele două zile ale seminarului şi serviciile de traducere silmultană pe durata derulării evenimentului.

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investeşte în oameni! şi este implementat de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecţia Muncii „Alexandru Darabont” Bucureşti (INCDPM) , în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României.
Prin implementarea acestui proiect se promovează o mai bună vizibilitate a problematicii securităţii şi sănătăţii în muncă în mediul de afaceri din România, a organizării flexibile ca premisă a creşterii competitivităţii şi adaptabilităţii companiilor româneşti la cerinţele pieţei.
Pentru înscriere la următorul seminar din Iaşi, intraţi aici.

Sursa: Link la articol

 

(P) Impactul economic al legislatiei securitatii si sanatatii muncii

8 Martie 2012

Accidentele de munca si bolile profesionale presupun, atat din punct de vedere economic, cat mai ales uman, costuri ridicate. Un sistem eficient de management al securitatii si sanatatii promoveaza eficienta in afaceri si conduce la reducerea acestor costuri. In plus, printr-o buna evaluare a riscurilor si aplicarea reglementarilor in vigoare se indeplineste obiectivul principal al strategiei comunitare privind sanatatea si securitatea in munca, respectiv reducerea cu 25 % a ratei totale de incidenta a accidentelor de munca.
Mai mult decat atat, tinand cont de una din prioritatile pe termen mediu ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, aceea de redimensionare a competentelor si atributiilor institutiilor de control in scopul cresterii exigentei si responsabilitatii in actul de control al raporturilor de munca, precum si in ceea ce priveste asigurarea securitatii si sanatatii in munca, orice agent economic are la indemana masurile necesare desfasurarii in conditii normale a muncii.
Securitatea si sanatatea trebuie sa ocupe un loc superior in agenda conducerii unei societati, ca un aducator de beneficii in afaceri, si nu trebuie vazuta ca un cost sau o pierdere. Societatile care investesc in politica de prevenire activa pentru a proteja sanatatea propriilor lucratori obtin rezultate concrete: reducerea costurilor cauzate de absente, reducerea rotatiei de personal, reducerea primelor de despagubire, reducerea costurilor de asigurare, atragand ulterior un grad ridicat de satisfacere a clientilor, cresterea motivatiei lucratorilor, imbunatatirea calitatii serviciilor sau a productiei, precum si consolidarea imaginii societatii.
Accidentele de munca produc pierderi atat pentru persoanele fizice, cat si pentru angajatori si societate in ansamblu. Legislatia securitatii si sanatatii este eficienta, aplicarea acesteia conducand la reducerea numarului de accidente de munca si la cresterea nivelului de protectie pentru lucratori. Legislatia introduce practici si obligatii noi angajatorilor, cu impact direct asupra nivelului de securitate si sanatate in munca.
Sistemul de reglementari privind imbunatatirea securitatii si sanatatii joaca un rol important la nivelul conducerii societatilor. Expertiza interna a securitatii si sanatatii influenteaza nivelul de risc perceput. Perceperea masurilor de securitate si sanatate ca un cost pentru societati s-a transformat cu timpul in convingerea ca beneficiile sunt mai mari sau cel putin egale cu costurile aplicarii reglementarilor. Impactul aplicarii corecte a reglementarilor in vigoare asupra competitivitatii in activitatea zilnica poate fi semnificativ. Investitiile in securitate si sanatate la locul de munca variaza in functie de domeniul societatii, de specificul sectorului de activitate, de natura pericolelor pe care le genereaza si de marimea riscului.
Amenzile si penalitatile joaca si ele un rol important in cresterea nivelului securitatii si sanatatii in cadrul societatilor prin efectul de unda. Stimulentele financiare si riscul reputational sunt stimulente puternice pentru promovarea securitatii si sanatatii in munca. Raspunderea personala directa impusa directorilor si demnitarilor este un factor puternic de a promova imbunatatirea performantei securitatii, sanatatii si a mediului.
Evaluarea corecta a riscurilor asigura faptul ca raspunsul angajatorului in ceea ce priveste gestionarea riscului este adecvata. Astfel este imperios necesar sa se ia masurile utile in vederea reducerii riscurilor, pornind de la cerintele impuse de reglementari. Calea ce trebuie urmata este o abordare responsabila a sistemului de management al securitatii si sanatatii.
Impactul economic, estimarea costurilor si beneficiilor securitatii si sanatatii ocupationale sunt aspecte importante pe care INCDPM le prezinta si le discuta in cadrul proiectului european punand accent pe principalul beneficiu economic al reducerii accidentelor si bolilor profesionale reprezentat de evitarea pierderilor in productie. Pierderile de productie insumeaza estimarea globala a reducerii potentialului economic cauzata de diminuarea fortei de munca disponibile. De asemenea, costurile medicale si costurile care rezulta din asigurarile, functie de domeniul de activitate, sunt semnificative. In cele mai multe cazuri, companiile incheie contracte de asigurare in functie de numarul si costul daunelor, astfel incat imbunatatirea securitatii si sanatatii contribuie in mod direct la reducerea costurilor de asigurare.

Note catre editori:
INCDPM “Alexandru Darabont” in calitate de solicitant a contractat si coordoneaza proiectul „Sanatatea si securitatea in munca, o premisa pentru competitivitate” cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, “Investeste in oameni!”, proiect strategic cu abordare bi-sectoriala, regionala si nationala in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Unul din obiectivele proiectului este cresterea nivelul de constientizare a actorilor interesati de pe piata muncii, cu privire la riscurile profesionale si de cunoastere a masurilor prevenire a acestora, prin punerea la dispozitia managerilor, responsabililor in domeniul securitatii si sanatatii in munca (SSM), coordonatorilor de SSM, reprezentantilor patronatelor si sindicatelor din sectoarele Hoteluri, Restaurante si Catering (HORECA) si Constructii a unui set de instrumente utile, sub forma de materiale informative tiparite, elaborate de expertii INCDPM “Alexandru Darabont” Bucuresti, care sa faciliteze implementarea legislatiei in domeniu la nivelul locurilor de munca.
Prin implementarea acestui proiect se promoveaza o mai buna vizibilitate a problematicii securitatii si sanatatii in munca in mediul de afaceri din Romania, a organizarii flexibile ca premisa a cresterii competitivitatii si adaptabilitatii companiilor romanesti la cerintele pietei.
Proiectul ofera antreprenorilor si managerilor oportunitatea de a obtine competente pentru a analiza activitatea companiei din punct de vedere al costurilor si pierderilor datorate acidentelor de munca si de a adopta o organizare flexibila care sa permita cresterea competitivitatii pe piata si adaptablitatii la mediul de afaceri.

Sursa: Link la articol

 

(P) Cresterea competitivitatii in domeniul HORECA prin instruirea in domeniul securitatii si sanatatii in munca

29 August 2011

Majoritatea firmelor din sectorul Horeca (Hoteluri, Restaurante si Catering), fara expertiza necesara optimizarii performantelor SSM (Sanatate si Securitate in Munca), inregistreaza un numar ridicat de accidente ce determina cheltuieli suplimentare prin: absenteism (zile munca), costuri juridice, amenzi, despagubiri, marirea primelor de asigurari. Efectele negative ale accidentelor asupra performantelor intreprinderii se reflecta direct in cresterea cheltuielilor, pierderea clientilor si scaderea calitatii lucrarilor si serviciilor. Mai departe, acestea influenteaza negativ imaginea firmei ceea ce la randul sau inseamna scaderea atractivitatii fata de clientii potentiali, pozitia pe piata muncii, atractivitatea scazuta pentru potentialii angajati.
Scaderea performantelor intreprinderii se reflecta direct in cresterea costurilor si determina scaderea competitivitatii pe piata.
Conform Strategiei comunitare privind securitatea si sanatatea in munca pentru perioada 2007-2012, obiectivul principal la nivelul UE este reducerea cu 25% a accidentelor de munca, pana in anul 2012. In document se specifica rolul important al securitatii si sanatatii in munca pentru consolidarea competitivitatii si a productivitatii intreprinderilor. Aplicarea corecta a reglementarilor determina reducerea numarului de accidente si a costurilor cauzate de accidente, incidente si boli profesionale, contribuind in acelasi timp la motivarea lucratorilor. Pentru a realiza acest obiectiv important sunt necesare actiuni sustinute la nivel european, national, regional si local.
Sectorul HORECA este unul dintre sectoarele cu cea mai rapida dezvoltare. Principalele riscuri sunt alunecarile, caderile, manipularea de greutati, taierile, pozitiile statice si in picioare prelungite, contactul cu clientii, programe de munca atipice, in special seara si in weekend, ce perturba echilibrul dintre viata profesionala si privata, nivel ridicat de stres, munca monotona, hartuirea si chiar violenta din partea clientilor, a colegilor si a angajatorilor, expunerea la substante periculoase.
Pentru a veni in intampinarea necesitatilor de informare in problematica sanatatii si securitatii in munca si competitivitatea firmelor din sectorul Horeca, INCDPM “Alexandru Darabont” deruleaza in calitate de beneficiar proiectul „Sanatatea si securitatea in munca, o premisa pentru competitivitate” cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, “Investeste in oameni!”, proiect strategic cu abordare bi-sectoriala, in domeniul securitatii si sanatatii in munca avand ca partener national Camera de Comert si Industrie a Romaniei.
Proiectul a debutat printr-un studiu: Analiza situatiei de plecare, ce a oferit informatii asupra problematicii SSM din sectorul Horeca. Aceste informatii au constituit fundamentul elaborarii continutului materialelor informative special concepute pentru acest sector: Ghid de sanatate si securitate in muna, Brosura pentru aplicarea legislatiei in domeniul SSM, Fise informative. Aceste materiale vor fi diseminate si distribuite in mod direct catre companiile din sector, incepand cu luna iulie 2011, prin intermediul partenerului nostru Camera de Comert si Industrie a Romaniei.
Incepand cu luna septembrie se vor organiza lunar seminarii de informare pentru managerii si antreprenorii din sectorul Horeca in Constanta, Sinaia, Bucuresti, Craiova, Brasov, Iasi, Timisoara, Cluj. In cadrul seminariilor vor fi dezbatute tematici ca: Legislatia din domeniu securitatii si sanatatii in munca si aplicarea ei in companii, Modele de organizare flexibila si competitivitate pentru companiile din sectoarele HORECA, Corelarea intre reglementarile legislative si competitivitatea companiilor, Analize comparative a costurilor cauzate de accidente si metode de reducere, Bune practici in domeniu (studii ce caz), Fonduri europene pentru SSM. Lectorii invitati sa participae la seminarii sunt experti in domeniul ssm atat din INCDPM cat si lectori straini cu experienta practica in companii.
Printr-o informare corecta, participantii la seminarii, managerii si antreprenorii din sectorul Horeca pot adopta pentru modelul de organizare optim cu respectarea reglementarilor SSM si care determina cresterea competitivitatii firmei pe piata.

Note catre editori:
INCDPM “Alexandru Darabont” in calitate de solicitant a contractat si coordoneaza proiectul „Sanatatea si securitatea in munca, o premisa pentru competitivitate” cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, “Investeste in oameni!”, proiect strategic cu abordare bi-sectoriala, regionala si nationala in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Unul din obiectivele proiectului este cresterea nivelul de constientizare a actorilor interesati de pe piata muncii, cu privire la riscurile profesionale si de cunoastere a masurilor prevenire a acestora, prin punerea la dispozitia managerilor, responsabililor in domeniul securitatii si sanatatii in munca (SSM), coordonatorilor de SSM, reprezentantilor patronatelor si sindicatelor din sectoarele Hoteluri, Restaurante si Catering (HORECA) si Constructii a unui set de instrumente utile, sub forma de materiale informative tiparite, elaborate de expertii INCDPM “Alexandru Darabont” Bucuresti, care sa faciliteze implementarea legislatiei in domeniu la nivelul locurilor de munca.
Prin implementarea acestui proiect se promoveaza o mai buna vizibilitate a problematicii securitatii si sanatatii in munca in mediul de afaceri din Romania, a organizarii flexibile ca premisa a cresterii competitivitatii si adaptabilitatii companiilor romanesti la cerintele pietei.
Proiectul ofera antreprenorilor si managerilor oportunitatea de a obtine competente pentru a analiza activitatea companiei din punct de vedere al costurilor si pierderilor datorate acidentelor de munca si de a adopta o organizare flexibila care sa permita cresterea competitivitatii pe piata si adaptablitatii la mediul de afaceri.

Sursa: Link la articol

Antreprenor.eu – SEMINAR: Securitatea şi sănătatea în muncă, o premisă pentru competitivitate

ORA de STIRI – SEMINAR: Securitatea şi sănătatea în muncă, o premisă pentru competitivitate

 

Articole mai vechi