Ghid HORECA

GHID DE SECURITATE ŞI SĂNĂTATE ÎN MUNCĂ ÎN SECTORUL HORECA

- Scurtă prezentare -

Sectorul HORECA include: hoteluri, moteluri, pensiuni, restaurante, bistrouri, baruri, cafenele, campinguri, cluburi, cantine şi firme de catering. Este unul dintre sectoarele cu cea mai rapidă dezvoltare din Europa.                                                                     

Potrivit unui studiu al Eurostat, în UE în anul 2007 lucrau, în sectorul HORECA, peste 9 milioane de persoane, sectorul producând venituri de cca. 430 miliardeEuro (€).

În timp ce rata de creştere a angajării în economia UE în ultimii ani a fost de 0,6%, în sectorul HORECA rata de creştere a angajării a fost de 4%.

Acest sector are o pondere mare de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) şi o rată medie ridicată privind munca part-time.

Marea majoritate a întreprinderilor sunt micro-întreprinderi cu 10 sau mai puţini angajaţi

Trebuie remarcată creşterea în mare măsură a numărului de angajaţi tineri şi de femei în sectorul hoteluri şi restaurante: femeile ocupă cele mai multe locuri de muncă în sistem part-time şi sunt în mare parte angajate ca lucrători de servire, în timp ce bărbaţii au locuri de muncă cu normă întreagă într-o măsură mai mare şi  lucrează de multe ori ca manageri.

Conform Eurostat, procentul femeilor angajate, pe ansamblul sectorului HORECA, este de  56%. În România, mai mult de 7 din 10 femei (72%) sunt implicate în afaceri hoteliere.

În sectorul HORECA, femeile deţin 66% din totalul slujbelor de acest fel.

Sectorul HORECA include o gamă largă de ocupaţii, activităţi şi locuri de muncă care implică diferite riscuri de accidentare şi îmbolnăvire, generale şi specifice.

Acest sector oferă condiţii de angajare şi de muncă atipice, ceea ce se reflectă atât în programul de lucru, cât şi în tipurile de contracte de muncă.

În perioada 1995‑2000, a existat o deteriorare vizibilă a condiţiilor de muncă, în special în legătură cu riscurile psihosociale, condiţiile ergonomice, exigenţele profesionale, programul de lucru şi autonomia muncii.

Astfel, activităţile în sectorul HORECA se caracterizează prin: program de lucru neregulat, adesea solicitant; programe de lucru prelungite şi cu orare specifice; locuri de muncă atipice care implică activităţi „în aşteptare” şi activitate cu timp parţial, neconvenabilă; muncă în regim de urgenţă, desfăşurată la ore de vârf, puţine posibilităţi de înlocuire a personalului în caz de îmbolnăvire, muncă peste program etc.

Lucrătorilor li se cere multă flexibilitate, ei având un control foarte mic asupra programului lor de lucru, nu au timp să-şi ia pauze şi nu ştiu niciodată cu exactitate la ce oră termină programul, ceea ce poate să afecteze inclusiv echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată.

Toate acestea determină ca managementul riscului şi prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale să prezinte o importanţă deosebită pentru acest sector.

Ghidul are ca scop să furnizeze informaţii referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă în sectorul HORECA şi să evidenţieze bune practici în domeniu, existente pe plan european şi naţional. 

Dezideratul urmărit este organizarea flexibilă a întreprinderilor în scopul creşterii competitivităţii în condiţii de securitate şi sănătate la locurile de muncă.

Ghidul se adresează angajatorilor din sectorul HORECA, persoanelor cu atribuţii în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, serviciilor interne și externe de prevenire şi protecţie.

Ghidul este structurat în 8 capitole, fiecare conţinând numeroase tabele şi figuri.

Alte informaţii în legătură cu problematicile tratate în ghidul HORECA se pot procura din materialele existente disponibile în cadrul acestui site, la sectiunea Bune practici.

Structura forţei de muncă

Consecinţele sociale şi economice ale accidentelor de muncă şi bolilor profesionale

Evaluarea riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională