Metode de evaluare a riscurilor pentru sectorul Construcţii

METODE DE EVALUARE A RISCURILOR DE ACCIDENTARE ŞI ÎMBOLNĂVIRE PROFESIONALĂ

Punctul de plecare în optimizarea activităţii de prevenire a accidentelor de muncă şi îmbolnăvirilor profesionale la locurile de muncă îl constituie evaluarea riscurilor.

Indiferent că este vorba de un loc de muncă, un atelier sau o întreprindere, o asemenea analiză permite ierarhizarea riscurilor în funcţie de dimensiunea lor şi alocarea eficientă a resurselor pentru măsurile prioritare.

Metode şi instrumente de evaluare a riscurilor

Există numeroase metode şi instrumente de evaluare a riscurilor care să ajute întreprinderile şi organizaţiile să-şi evalueze riscurile pentru securitatea şi sănătatea personalului.

Ele pot fi clasificate în două mari categorii: metode calitative bazate pe liste de control a riscurilor (check-list-uri) şi metode cantitative, mai complexe, care permit stabilirea nivelului de risc pe post de lucru pe baza combinaţiei între gravitatea şi frecvenţa consecinţei maxime previzibile a acţiunii factorului de risc asupra organismului uman.

Alegerea metodei de evaluare depinde de: tipul activităţii şi al echipamentelor utilizate, numărul de lucrători implicaţi, condiţiile de muncă, caracteristicile particulare ale locului de muncă şi riscurile specifice.

Pentru sectorul construcţii se aplică atât metode de evaluare calitatative (liste de control), cât şi metode cantitative, în special pentru riscurile grave.

În continuare se recomandă câteva dintre instrumentele de evaluare, cele mai utilizate pe plan european şi naţional:

Etapele evaluării riscurilor

Indiferent de metoda utilizată, evaluarea cantitativă a riscurilor presupune parcurgerea următoarelor 5 etape:

1. Identificarea factorilor de risc (pericolelor)
– delimitarea postului de lucru
– constituirea echipei de evaluare
– analiza în teren şi identificarea factorilor de risc (instrument de lucru: Liste de factori de risc)

2. Evaluarea riscurilor
– stabilirea consecinţei maxime previzibile asupra organismului uman (instrument de lucru: Liste cu consecinţele maxime posibile)
– stabilirea clasei de gravitate (instrument de lucru: grile cu clase de gravitate)
– stabilirea clasei de frecvenţă (instrument de lucru: grile cu clase de frecvenţă )
– stabilirea nivelurilor de risc parţiale (scala nivelurilor de risc)
– calculul nivelului de risc global pe post de lucru

3. Ierarhizarea riscurilor şi stabilirea măsurilor de prevenire şi protecţie (formular: Fişă de măsuri propuse)

4. Implementarea măsurilor (decizii luate în Comitetul de Securitate şi Sănătate în Muncă pentru elaborarea planului de prevenire şi protecţie)

5. Monitorizarea aplicării măsurilor şi reevaluarea (control intern)

Cu ce se finalizează evaluarea riscurilor?

Rezultatele evaluării riscurilor sunt consemnate în două documente centralizatoare:
– fişa de evaluare a riscurilor;
– fişa de măsuri propuse.

Rezultatele evaluării riscurilor la posturile de lucru stau la baza elaborării planurilor de prevenire şi protecţie, precum şi la realizarea instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate în muncă.

Pentru sectorul CONSTRUCȚII se recomandă următoarele liste de control specifice anumitor locuri de muncă sau anumitor riscuri:

Alte informaţii în legătură cu problematicile tratate in ghidul CONSTRUCȚII referitor la evaluarea riscurilor de accidentare si imblnavire profesionala, precum si legat de metodele si instrumentele de evaluare se pot procura din materialele existente disponibile în cadrul acestui site, la sectiunea Bune practici din prezenta sectiune a site-ului.