Demolarea unor clădiri standard construite din prefabricate – Germania

Introducere

Este vorba de clădiri rezidenţiale din fosta Republică Democrată Germană (RDG). Marile clădiri rezidenţiale sunt clădiri standard din prefabricate.

Blocuri cu mii sau zeci de mii de apartamente de aceeaşi dimensiune şi cu acelaşi mobilier au fost construite în multe zone urbane.

Datorită declinului economic al complexelor industriale mari din fosta RDG, forţa de muncă a scăzut brusc, la fel şi populaţia din această zonă. Alte tipuri de constructii au devenit atractive şi au fost promovate.

Datorită dezvoltării, mulţi chiriaşi au părăsit aceste clădiri mai puţin atractive şi s-au mutat în alte tipuri de apartamente din regiunea lor sau în alte regiuni din Germania de vest.

Proiectul a vizat îmbunătățirea calității vieţii prin demolarea unora dintre aceste clădiri mai puţin atractive şi renovarea altora.

Spaţiul liber creat astfel urma să fie folosit pentru a îmbunătăţi şi mări zonele verzi şi a face mai atractive zonele de locuit.

Demolarea acestor clădiri comportă riscuri speciale provenind de la substanţe periculoase, precum şi riscuri obișnuite ale lucrărilor de demolare, de exemplu căderi de la înălţime, lovituri provocate de obiecte în cădere, sau alunecări şi împiedicări.

Atât azbestul cât şi fibrele minerale care au fost utilizate ca materiale de construcţie pentru izolaţie sunt acum clasificate ca substanţe cancerigene conform legislaţiei germane.

Obiective

  • Relaţie bună între avizare, planificare şi control;
  • Reducerea semnificativă a riscului;
  • Exemplu pentru lucrările viitoare de demolare în Germania şi noile state membre din Europa de Est.

Cadrul acţiunii

Proprietarii de clădiri — cooperativele de construcţii — nu au avut cunoştinţă de faptul că demolarea are riscuri speciale datorită substanţelor periculoase. Demolarea simplă a elementelor din beton nu este foarte dificilă din punct de vedere tehnologic.

Din punctul de vedere al problemelor de securitate şi de sănătate în muncă, au fost luate în considerare reducerea zgomotului şi prevenirea prafului.

S-a decis să se dea prioritate acestor lucrări de demolare şi să se pună la punct practici de securitate și sănătate în muncă pentru următoarele proiecte de demolare din alte zone.

S-a  dezvoltat  împreună  cu  proprietarii  —  mari  cooperative  şi  compania  de  inginerie  civilă responsabilă — o procedură privind modul de a demola aceste clădiri în condiţii de siguranţă.

Obiectivele acţiunii

Primul obiectiv a fost ca prin controalele efectuate de Inspecţia muncii să se reducă timpul de expunere al lucrătorilor la praf şi substanţe periculoase.

Al doilea obiectiv a fost de a separa substanţele periculoase de deşeurile normale de beton pentru a produce deşeuri nepericuloase, care să poată fi utilizate din nou ca materiale de reciclare.

In conformitate cu regulamentele, deşeurile pot fi reciclate, în cazul în care cantitatea de substanţe cancerigene este mai mică de 0,1% din masa volumului de deşeuri.

Scopul acţiunii

Înainte de efectuarea operaţiilor de demolare, Inspecția muncii a informat proprietarii cu privire la riscurile legate de demolare.

Asociaţia de proprietari avea dubii în legătură cu faptul că materialul de închidere conţine azbest. În cele din urmă, prezenţa azbestului a fost dovedită de analize de laborator.
Proprietarii şi Inspecția muncii au decis să elimine închiderile de azbest înainte de demolare.

Rezultate şi evaluarea acţiunii

  • Obiectivele stabilite au fost atinse;
  • Expunerea lucrătorilor s-a situat sub valorile limită;
  • Eliminarea elementele de beton spart a permis ca acestea să fie prelucrate ca material reciclabil.